Asam Pedas Melaka
Asam Pedas Melaka

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Asam Pedas Melaka Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Kepakaran kami adalah menyediakan asam pedas asli Melaka. Ayam Asam Pedas style Melaka, yang memang tak dinafikan lagi sedap sungguh rasanya. Mula-mula Che Nom tengok ada satu rancangan masak kat TV. Disini kami kongsikan tempat makan asam pedas Melaka yang famous di Melaka.

To get started with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can have asam pedas melaka using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Asam Pedas Melaka:
  1. Prepare apa² ikan yg sesuai.. sy masak ikan patin yg kecil² saja
  2. Get 3 ulas bawang merah
  3. Sediakan 1 ulas bawang putih
  4. Ambil 1 mangkuk kecil cili kering kisar
  5. Prepare 2 inci halia
  6. Prepare 1 inci kunyit hidup
  7. Ambil 3 cm belacan
  8. Sediakan 1 sudu besar lada hitam
  9. Ambil 1 sudu besar helba
  10. Ambil 3 btg serai di ketuk
  11. Ambil Asam jawa, air
  12. Get Sayur terung dan bendi
  13. Get gula,garam dan minyak
  14. Prepare daun kesum Dan kantan

Nampak simple dan kuahnya tidak lah terlalu pekat tapi tak tahu apa. Asam pedas merupakan sejenis hidangan Melayu yang popular di Melaka dan Johor. Cara untuk membuatnya juga tidak terlalu sukar dan tidak pula terlalu senang. Asam Pedas Melaka, Fish in Asam Curry, Sour and Spicy Sting Ray Curry.

Penyediaan untuk memasak Asam Pedas Melaka:
  1. Gmbr bahan²..tak ada dlm gambar helba, garam dan gula..Bawang putih, merah halia, lada hitam dan kunyit kisar dulu ya.
  2. Panaskan minyak Dan tumis halba dulu.. Tumis smpi wangi, baru masukkan bahan ² kisar
  3. Masukkan juga serai.. tumis smpi pecah minyak Dan masak.. masukkan daun kesum dan kantan.. masukkan juga asam jawa, gula dan air… air Ikut nak pekat mana ya
  4. Lepas tu masukkan ikan.. Gaul sebati,agak mendidih masukkan pula terung Dan bendi… masukkan juga garam
  5. Sesuaikan rasa masam, masin nya.. dah ok ttup api.Asam Pedas dah siap

Cara untuk membuatnya juga tidak terlalu sukar dan tidak pula terlalu senang. Asam Pedas Melaka, Fish in Asam Curry, Sour and Spicy Sting Ray Curry. Preparing asam pedas is easy but specific ingredients are required. Read on to know how to prepare a decent asam pedas. Ayam Asam Pedas style Melaka, yang memang tak dinafikan lagi sedap sungguh rasanya.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food asam pedas melaka recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.