Roti John (juadah berbuka)
Roti John (juadah berbuka)

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Apa menu sampingan yang paling anda suka buat juadah berbuka puasa? Mengikut pencarian google blog Nina sepanjang bulan Ramadhan dimenangi oleh En. Sapa pun pasti suka kan … Kalau tak, takkan ramai dok beratur panjang sanggup tunggu. Nina dah pernah share sebelum ni (tahun Bila punya.

Roti John (juadah berbuka) Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have roti john (juadah berbuka) using 9 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Roti John (juadah berbuka):
 1. Prepare 2 roti john panjang
 2. Get 1 pack daging burger ramli dicincang @ daging cincang siap pack
 3. Ambil 5 sudu sos cili
 4. Prepare mayonis
 5. Prepare 2 biji timun siap parut
 6. Get 1 biji bawang besar
 7. Sediakan lada putih (ajisho)
 8. Sediakan pelanta pelangi
 9. Get 4 biji telur

Roti John tak susah pun buat sendiri. Roti john memang sudah menjadi kegemaran ramai orang setiap kali pergi ke pasar malam. Malah, setiap kali bulan Ramadan tiba juga roti john menjadi kegemaran ramai sebagai juadah sampingan untuk berbuka puasa. Tetapi disebabkan musim PKP ni, susah nak dapat yang sedap.

Cara-cara untuk memasak Roti John (juadah berbuka):
 1. Panaskn kuali dan masukkn 1 sudu pelanta dan ratakan
 2. Masukkn daging
 3. Setelah daging masak masukkn bawang,timun, lada putih dan sos cili ratakan dan tutup api.
 4. Pecahkn 1 biji telur dan tuang kedalam kuali.
 5. Tekupkna roti john yg dipotong dua diatas telur dan sapu bahgian atas dgn sedikit pelanta
 6. Alihkn utk garingkn bahagian atas pula
 7. Angkat roti johh dan boleh la letakkn daging td dan mayonis diatasnya

Malah, setiap kali bulan Ramadan tiba juga roti john menjadi kegemaran ramai sebagai juadah sampingan untuk berbuka puasa. Tetapi disebabkan musim PKP ni, susah nak dapat yang sedap. Jadi apa kata jom kita cuba buat sendiri roti john di rumah menggunakan Resepi roti john ada bermacam jenis dan boleh dibuat secara homemade dengan menggunakan pelbagai bahan. Dan Setiap kali menjelang bulan Ramadan, menu roti John boleh dikatakan antara menu wajib yang perlu ada untuk juadah berbuka puasa. RESEPI ROTI JOHN BUAT DI RUMAH

So that’s going to wrap it up for this special food roti john (juadah berbuka) recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.