Donut Gula aka Donut Kampung #chefzam
Donut Gula aka Donut Kampung #chefzam

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Donut Gula aka Donut Kampung #chefzam Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook donut gula aka donut kampung #chefzam using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donut Gula aka Donut Kampung #chefzam:
 1. Prepare Bahan Kering
 2. Prepare 3 cawan tepung gandum
 3. Ambil 2 sudu besar baking soda
 4. Sediakan 1 sudu teh garam
 5. Prepare 2 sudu besar mentega
 6. Ambil 1 paket yis kering (mauripan)
 7. Ambil Bahan A
 8. Get 1 paket yis kering (mauripan)
 9. Ambil 2 sudu besar gula pasir/perang
 10. Prepare 2 sudu besar susu pekat
 11. Sediakan 1 1/2 cawan air suam
 12. Sediakan Bahan salutan
 13. Ambil 1/2 cup gula pasir yang di kisar sedikit halus
Penyediaan untuk memasak Donut Gula aka Donut Kampung #chefzam:
 1. Satukan bahan B di dalam bekas. Dan biarkan yis mengembang. Tanda mengembang bila ada buih-buih di permukaan air.
 2. Dalam bekas lain, satukan bahan kering dan gaul rata. Kemudian masukkan bahan B tadi. Gaul dan uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan di bekas.
 3. Ketepikan adunan tadi dan biarkan ia rehat dalam 40 minit. Tutup bekas tadi dengan kain basah.
 4. Selepas doh tadi mengembang. Tumbuk kan doh tadi bagi mengeluarkan udara di dalamnya.
 5. Kemudian boleh la cubit sedikit adunan dan bulatkan menjadi bebola sederhana. Susun di dalam loyang dan biarkan ia nak kembang sekali ganda.
 6. Buat kan lubang tengah donut tadi menggunakan belakang chopstik.
 7. Panaskan minyak dengan api sederhan. Gorengkan donut tadi sehingga keperangan. Tos dan biarkan ia sejuk seketika dan baru gaulkan dengan gula kisar tadi. Siap untuk di nikmati 🥰

So that is going to wrap this up with this special food donut gula aka donut kampung #chefzam recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.