Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!
Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Bubur nasi ala McD gerenti sedap! Resipi Yang Paling Mudah, Jimat, Tetapi Mengenyangkan. Sebagai seorang isteri,apatah lagi seorang ibu, pastinya berasa ralat dan rasa bersalah jika tidak boleh menghidangkan makan malam untuk keluarga sendiri. Namun tidak boleh dinafikan, sebagai seorang wanita yang berkerjaya, ada masanya kita rasa keletihan apabila.

Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap! Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have bubur nasi ala mcd gerenti sedap! using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!:
  1. Get 1/2 cawan beras dikisar (xnak kisar pun boleh tapi saya kisar sbsb sy nak cepatkan proses memasak plus sy xde beras special untuk buat bubur)
  2. Prepare 1 ulas bawang putih
  3. Ambil 1 inci halia dipotong nipis (2 potong)
  4. Prepare 1 dada ayam (ikut sukatan nasi ya, kalu nak ayam lebih atas bubur boleh buat portion besar sikit)
  5. Get 2 tbsp ginger garlic paste (kalu xde paste ready made boleh buat sendiri, just kisar bawang putih dgn halis sama amount kisar dgn minyak)
  6. Prepare Untuk perasa -
  7. Prepare 1 ) garam
  8. Prepare 2 ) gula
  9. Sediakan 3 )seasoning: boleh guna knorr/maggi cukup rasa terpulang ana yang ada kat rumah
  10. Sediakan 4 ) Kicap golden mountain dari thailand
  11. Ambil 5 ) Minyak bijan
  12. Ambil Garnish
  13. Sediakan Chili flake/cili powder
  14. Get Daun bawang

Namun tidak boleh dinafikan, sebagai seorang wanita yang berkerjaya, ada masanya kita rasa keletihan apabila. Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ni rasa macam tak nak makan nasi sebab kurang sihat. Tapi kalau tak makan nanti lapar pulak.

Penyediaan untuk memasak Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!:
  1. Basuh beras macam biasa, masukkan air kuantiti air ikut beras ya sesuai untuk buat bubur. Ketuk bawang putih dengan 1 potong halia tadi then masukkan dalam peruik bubur. Biarkan sampai masak, if perlu tambah air sila tambah ikut kesesuaian ya. Bila bubur dah ready, masukkan perasa (garam, gula, seasoning and kicap golden mountain). Untuk semua perasa ni ikut lidah sendiri ya. Kalu suka manis letak la gula banyak sikit, kalu ikut resepi asal mcd pakai seasoning maggi cukup rasa je separuh cawan.
  2. Tapi tak sedap, plain maka saya derhaka sikit. So bila dah letak perasa biar atas api dalam 10-15 minit lagi then ready. Untuk ayam, potong isi tu nipis2 slice ya. Lepas tu perap dengan ginger garlic paste and 1 potong halia tu. Nak sedap perap lama sikit minimum sejam. Then rebus ayam tu dengan bahan perapan tu. Dah masak, carik isi ayam tu halus-halus.
  3. Dah siap rebus, ceduk nasi bubur dalam mangkuk. Tuang minyak bijan atas bubur then tabur isi ayam yang kita carik tadi. Lepas tu tabur lah chili flake/cili powder dengan daun bawang tu. Then siappppp….
  4. Selamat mencuba!

Hari ni rasa macam tak nak makan nasi sebab kurang sihat. Tapi kalau tak makan nanti lapar pulak. So saya decide nak masak bubur nasi ayam je la untuk hari ni. Kalau masak bubur nasi anak-anak dan suami pun boleh makan sekali. Ramuan Untuk Memasak Bubur Nasi ala MCD Gerenti Sedap!

So that’s going to wrap it up with this exceptional food bubur nasi ala mcd gerenti sedap! recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.