Tepung Pelita Moden
Tepung Pelita Moden

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Tepung Pelita Moden Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Huge Sale On All Selected Products. A favourite Malaysian traditional 'kuih', the tepung pelita is a sweet treat that may be consumed as an evening treat or an after-meal dessert. The unique appearance of the tepung pelita has two distinct layers, white and green as it is wrapped in pandan leaves or banana leaves. The top layer appears to be white as it is made out of coconut milk while the bottom layer appears to be green.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few components. You can cook tepung pelita moden using 9 ingredients and 3 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tepung Pelita Moden:
  1. Sediakan Bahagian bawah
  2. Get 1/2 cwn air
  3. Sediakan 1/2 Gula
  4. Sediakan 1 cwn Tepung beras
  5. Sediakan 3 helak Daun pandan
  6. Sediakan Bahagian Atas
  7. Prepare 2 cawan Santan
  8. Get 2 sudu Tepung beras
  9. Ambil 1 sdk garam

Cara-caranya: Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan Bancuh tepung gula dan air daun pandan tadi.masukkan gula garam kacau sehingga larut tepung tapiskan. Masak atas dapur dengan api sederhana sehingga mendidih dan adunan. Resepi: Tepung Pelita Moden Sebenarnya.panjang dah senarai resepi yang masih berbaris menanti giliran untuk aku cuba sendiri.

Penyediaan untuk memasak Tepung Pelita Moden:
  1. Satukan bahan bahagian bawah kemudian masam ataas api hingga pekat by
  2. Bancuh bahagian bawah kemudian masak sehingga sedikit mendidih
  3. Masukkan bekas bahagian bawah dan sejukkan dan masukkan bahagian atas, boleh dihidangkan ketika sejuk

Masak atas dapur dengan api sederhana sehingga mendidih dan adunan. Resepi: Tepung Pelita Moden Sebenarnya.panjang dah senarai resepi yang masih berbaris menanti giliran untuk aku cuba sendiri. Dalam list tu kalau ikut kategori lak ada pelbagai jer. tu tak termasuk menu ulangtayang yang malas dah nak masuk blog.ehee.tapi tu bukan dalam 'must try list' dah.tapi yang dah out of list but i put it back into my list because it was delicious n so yummy namanya. Mana-sama's Blog Personal Blog about Doing Something Wonderful. Resipi sedap dan mudah untuk Tepung Pelita @ Limas Moden.

So that is going to wrap it up with this exceptional food tepung pelita moden recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.