Tepung Pelita
Tepung Pelita

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Every year, if you are late to Ramadan bazaar, you will not be able to buy it because this Kueh sells out in the blink of an eye. Most people think that the process of making this Kueh is complicated, but it's actually very easy. Keep scrolling as we're about to share with you this tasty dessert! A favourite Malaysian traditional 'kuih', the tepung pelita is a sweet treat that may be consumed as an evening treat or an after-meal dessert.

Tepung Pelita Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can cook tepung pelita using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tepung Pelita:
 1. Sediakan Lapisan Bawah
 2. Ambil 1 cawan gula
 3. Ambil 1 cawan tepung beras
 4. Prepare 4 cawan jus pandan
 5. Ambil Secubit garam
 6. Get Pewarna hijau jika suka
 7. Get Lapisan Atas
 8. Get 1 kotak kecil santan (200ml)
 9. Ambil 3 cawan air
 10. Ambil 3 tbs tepung beras
 11. Get 1 tbs tepung jagung
 12. Get 1 tsp garam
 13. Prepare Kelongsong daun pisang
 14. Get Gula pasir untuk ditabur di dalam kelonsong

Di tempat DB dipanggil kuih tepung. Tepung Pelita is a two layer kuih of santan and pandan custard, steamed in little banana leaf or pandan pots. They are uber popular and can be found in every Param throughout Ramadhan. So good to buka with it especially when served chilled.

Cara-cara untuk memasak Tepung Pelita:
 1. Campur semua bahan untuk lapisan bawah dan kacau di atas api sederhana kecil. Tunggu sehingga pekat dan meletup-letup. Tekstur mesti lah licin dan tidak berketul-ketul.
 2. Tuang adunan di dalam kelongsong, separuh paras daun.
 3. Rata kan guna sudu jika perlu. Tabur kan gula di atas lapisan.
 4. Masak bahan lapisan atas dengan api sederhana kecil, kacau sehingga pekat dan meletup-letup. Waktu ini boleh adjust rasa garam. Jika termasin, tambah sedikit air dan sebaliknya.
 5. Tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi sehingga penuh. Biarkan kuih sejuk beberapa jam sebelum dihidang. Enak juga dinikmati sejuk dari peti ais.
 6. Tips = Cara-cara membuat kelongsong daun pisang boleh lihat pada post ter dahulu.

They are uber popular and can be found in every Param throughout Ramadhan. So good to buka with it especially when served chilled. Steam on medium heat so there will not be an over build-up of condensation. Resepi Tepung Pelita Paling Simple & Sedap. Saya excited bangun pagi ni sebab nak rasa tepung pelita yang dah sejuk menggigil dalam peti ais semalaman.

So that is going to wrap this up for this exceptional food tepung pelita recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.