Donat kentang
Donat kentang

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Donat kentang Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can have donat kentang using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Donat kentang:
 1. Ambil 1/2 kg Tepung gandum
 2. Sediakan 4 biji kuning telur
 3. Get 1 bks yis / instant ragi
 4. Prepare 100 gram gula halus
 5. Sediakan 125 gram kentang rebus
 6. Sediakan 125 gram mentega
 7. Ambil 1/2 sdt garam
 8. Sediakan 150 ml air suam
 9. Get 1/2 sdt vanilla
Penyediaan untuk memasak Donat kentang:
 1. Rendam yis kedalam sedikit air suam hingga kembang.
 2. Campurkan semua bahan diatas kemudian masukkan yis yang telah kembang, aduk / uli sampai rata menjadi doh. Tutup doh hingga kembang.
 3. Setelah itu dibuat/dicetak menjadi bentuk donat. Tunggu hingga donat menjadi kembang/naik.
 4. Seterusnya, panaskan minyak dan gorengkan donat sehingga bertukar menjadi perang keemasan. Angkat dan toskan.
 5. Apabila donat sudah siap digoreng/sudah sejuk, salutkan dengan gula kastor, coklat atau apa sahaja toppings kegemaran anda.

So that is going to wrap this up with this exceptional food donat kentang recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.