Kuih tepung pelita
Kuih tepung pelita

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Each Ramadan, the Tepung Pelita is among the most sought-after Kueh. Every year, if you are late to Ramadan bazaar, you will not be able to buy it because this Kueh sells out in the blink of an eye. Most people think that the process of making this Kueh is complicated, but it's actually very easy. Keep scrolling as we're about to share with you this tasty dessert!

Kuih tepung pelita Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have kuih tepung pelita using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kuih tepung pelita:
 1. Sediakan Acuan bakul
 2. Prepare Daun pandan
 3. Prepare Lapisan bawah
 4. Ambil 1 cawan tepung beras
 5. Ambil 1 sdm tepung jagung
 6. Get 2 cawan gula
 7. Sediakan 1 cawan air pandan
 8. Ambil Titiskan sdikt pwarna (sy x, sbb dh abis)
 9. Prepare Lapisan atas
 10. Ambil 1 cawan tepung jagung
 11. Get 6 cawan air
 12. Sediakan 1 1/2 cawan gula
 13. Prepare 1 cawan santan
 14. Get Sedikit garam

Kuih tepung pelita adalah antara kuih tradisional yang sangat sinonim dengan bulan Ramadhan. Kuih kegemaran saya di kampung dahulu, kini dan selamanya. Ada juga di masa masa lain. Kalau di kampung saya dulu, setiap hari pun ada dijual di pasar Jelawat.

Cara-cara untuk memasak Kuih tepung pelita:
 1. Potong 5 dibawah daun pandan jangan sampai diatas, masuk dah lupatkan
 2. Blenderkan pandan dengan air 1 cawan saje ye.. Dah tapiskan takut nanti termakan daun pandan pula 😜
 3. Tuangkan tepung beras dan tepung jagung kemudian gaul dengan air sikit demi sedikit, sudah sebati masukkan kesemua sukatan air tersebut. Masak dengan api yg sederhana barulah masukkan gula dan air pandan gaul sampai m'gelegak
 4. Tuangkan ke acuan kite
 5. Tepung jagung gaul dengan air sikit demi sedikit sudah sebati masukkan semua bahan lapisan atas masak dengan api sederhana juga dan gaul sampai gelegak. Tuangkan ke acuan yg sudah diisi dgn lapisan hijau tu tadi. Sudah abis masukkan smua dan sejukkn ke dlam peti ais dalam setengah jam boleh dah makan😋
 6. Siap!! Masa untuk makan😍

Ada juga di masa masa lain. Kalau di kampung saya dulu, setiap hari pun ada dijual di pasar Jelawat. Hajat asal untuk menyediakan kuih tepung pelita ini dalam bekas plastik dadih yang kecil kecil. Senang nak makan, ambil satu seorang. Kuih tepung pelita adalah antara kuih yang sangat dekat dengan diri saya kerana sejak kecil gemar memakan kuih tepung pelita samada yang dibeli di Pekan Jelawat atau yang dibeli di kedai kopi di kampung kami.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food kuih tepung pelita recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.