Tepung Pelita Moden
Tepung Pelita Moden

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Tepung Pelita Moden Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Huge Sale On All Selected Products. A favourite Malaysian traditional 'kuih', the tepung pelita is a sweet treat that may be consumed as an evening treat or an after-meal dessert. The unique appearance of the tepung pelita has two distinct layers, white and green as it is wrapped in pandan leaves or banana leaves. The top layer appears to be white as it is made out of coconut milk while the bottom layer appears to be green.

To begin with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have tepung pelita moden using 14 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tepung Pelita Moden:
  1. Get 👉 Lapisan Hijau
  2. Prepare 600 ml Air
  3. Sediakan 5 Helai Daun Pandan di potong kecil
  4. Sediakan 60 g Tepung Beras (cap 3 gajah)
  5. Sediakan 25 g Tepung Jagung
  6. Prepare 90-100 g Gula Pasir
  7. Prepare 1/4 Sdk Garam bukit
  8. Prepare 3 Titis Pasta pandan
  9. Ambil 👉 Lapisan Putih
  10. Ambil 400 ml Santan kotak
  11. Prepare 100 ml Air
  12. Prepare 30 g Tepung Beras (cap 3 gajah)
  13. Sediakan 1/2 Sdk Garam bukit
  14. Get 1 Sdb Gula pasir

Cara-caranya: Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan Bancuh tepung gula dan air daun pandan tadi.masukkan gula garam kacau sehingga larut tepung tapiskan. Masak atas dapur dengan api sederhana sehingga mendidih dan adunan. Resepi: Tepung Pelita Moden Sebenarnya.panjang dah senarai resepi yang masih berbaris menanti giliran untuk aku cuba sendiri.

Penyediaan untuk memasak Tepung Pelita Moden:
  1. Satukan Daun Pandan dan Air
  2. Kisar sehingga halus dan tapis.
  3. Satukan kedalam Periuk, Air Pandan, tepung, Beras, tepung jagung,garam, Gula pasir, dan Pasta pandan.
  4. Kacau sebati. Masak di atas api sederhana kecil, senantiasa di Kacau,masak sampai meletup letup
  5. Tuangkan lapisan hijau kedalam bekas/cup saiz kecil.
  6. Satukan semua bahan untuk lapisan putih,masak menggunakan api sederhana kecil, Kacau senantiasa, dan masak sampai meletup letup.
  7. Tuangkan lapisan putih keatas lapisan hijau tadi. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti Ais.
  8. Tepung Pelita Moden Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘

Masak atas dapur dengan api sederhana sehingga mendidih dan adunan. Resepi: Tepung Pelita Moden Sebenarnya.panjang dah senarai resepi yang masih berbaris menanti giliran untuk aku cuba sendiri. Dalam list tu kalau ikut kategori lak ada pelbagai jer. tu tak termasuk menu ulangtayang yang malas dah nak masuk blog.ehee.tapi tu bukan dalam 'must try list' dah.tapi yang dah out of list but i put it back into my list because it was delicious n so yummy namanya. Mana-sama's Blog Personal Blog about Doing Something Wonderful. Resipi sedap dan mudah untuk Tepung Pelita @ Limas Moden.

So that’s going to wrap this up for this special food tepung pelita moden recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.