Tepung pelita versi talam
Tepung pelita versi talam

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Browse Our Great Selection of Books & Get Free UK Delivery on Eligible Orders! Lihat juga resipi-resipi untuk Tepung pelita versi talam. Tepung pelita versi talam Rohani Md. Dapur Biru ingin berkongsikan resepi Tepung Pelita paling sedap.

Tepung pelita versi talam Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have tepung pelita versi talam using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tepung pelita versi talam:
 1. Get Lapisan hijau
 2. Sediakan 1 cawan tepung beras
 3. Ambil 1 cawan gula
 4. Prepare 1 cawan air daun pandan
 5. Ambil 2 cawan air pewarna hijau
 6. Ambil Lapisan putih
 7. Sediakan 1 cawan tepung beras
 8. Get 3 cawan santan (1 kotak)
 9. Ambil 1 sudu gula
 10. Ambil Sehelai daun pandan
 11. Sediakan Sedikit garam

Berdasarkan maklum balas, memang ramai yang dah cuba memasak ini. Bila disemak balik, rupanya saya pernah membuat Kuih Talam Pandan menggunakan resepi yang sama. Kiranya ini adalah kali kedua saya membuatnya. Gambar Kuih. ya,tekstur tepung pelita hanya likat, tak sama macam tepung talam atau seri muka okey.

Penyediaan untuk memasak Tepung pelita versi talam:
 1. Campur semua bahan lapisan hijau. Kacau sebati. Tapis dan masuk ke dalam periuk. Masak atas api sekejap sehingga nampak pekat. Tuang dalam talam.
 2. Ulang cara untuk bahan lapisan putih.
 3. Tuang lapisan putih di atas lapisan hijau.
 4. Kukus selama 10 minit.
 5. Tunggu hingga sejuk. Siap untuk dihidang.

Kiranya ini adalah kali kedua saya membuatnya. Gambar Kuih. ya,tekstur tepung pelita hanya likat, tak sama macam tepung talam atau seri muka okey. Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Kuihnya yang berlemak dan manis menjadi pilihan sebagai hidangan akhir selepas berbuka. Teringin nak buat dan makan kuih tepung pelita sendiri?

So that’s going to wrap this up for this exceptional food tepung pelita versi talam recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.