Tepung Pelita @ Limas Moden
Tepung Pelita @ Limas Moden

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Resipi sedap dan mudah untuk Tepung Pelita @ Limas Moden. Kalau versi tradisional, acuan / losong kuih ini diperbuat daripada daun pisang dan. Each Ramadan, the Tepung Pelita is among the most sought-after Kueh. Every year, if you are late to Ramadan bazaar, you will not be able to buy it because this Kueh sells out in the blink of an eye.

Tepung Pelita @ Limas Moden Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we have to prepare a few components. You can cook tepung pelita @ limas moden using 11 ingredients and 8 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Tepung Pelita @ Limas Moden:
 1. Prepare Bahan Pandan (Lapisan Bawah):
 2. Sediakan 1 cawan tepung gandum
 3. Prepare 1/2 cawan gula
 4. Ambil 1 cawan air
 5. Get Secubit garam
 6. Prepare 2 helai daun pandan + 2cawan air
 7. Ambil Bahan Santan (Lapisan Atas):
 8. Ambil 1 cawan tepung gandum
 9. Prepare 2 cawan santan pekat
 10. Get 1 cawan air
 11. Get Secubit garam

Cara-caranya: Satukan semua bahan dan kacau sebati. Sekali tengok resepi kuih limas ini ianya seakan kuih tepung pelita ataupun kuih sampan. Tapi yang membezakan kuih limas dengan kuih pelita ialah dari segi penggunaan tepung. Kuih tradisi negeri Perak ini hanya menggunakan tepung gandum sahaja.

Penyediaan untuk memasak Tepung Pelita @ Limas Moden:
 1. Lapisan Bawah : Daun pandan dikisar halus dan ditapis airnya. Kemudian dimasukkan ke dalam mangkuk. Isi tepung gandum, gula, garam dan air. Gaul sebati.
 2. Kemudian ditapis masuk ke dalam periuk.
 3. Kacau sehingga pekat. Guna api dapur yang perlahan.
 4. Masukkan ke dalam bekas kesukaan anda.
 5. Lapisan Atas : Campur tepung gandum, santan, air dan garam ke dalam mangkuk. kacau sebati. Tapis juga sebelum dimasukkan ke dalam periuk.
 6. Menggunakan api dapur yang perlahan juga. Kacau sehingga adunan meletup-letup kecil dan tutup api. (macam saya buat ni, dah terlebih pekat dah, sampai jadi doh dah, pastikan jangan buat macam ni tau. Sebaiknya bagi dia cair sedikit untuk hasil yang cantik). Tapi kalau jadi begini, jangan buang pulak, letak je sebagai topping atas adunan pandan tadi itu. Boleh je. 🤭
 7. Simpan seketika di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
 8. Selamat mencuba.

Tapi yang membezakan kuih limas dengan kuih pelita ialah dari segi penggunaan tepung. Kuih tradisi negeri Perak ini hanya menggunakan tepung gandum sahaja. Dari segi rasa, kuih limas mempunyai rasa manis yang berair, rasa lemak santan dan juga rasa tepung. Untuk kelongsong resepi kuih limas, anda. Baiklah utnuk entri kali ini saya ingin kongsikan perbezaan mengenai kuih tepung pelita, tako dan limas.

So that’s going to wrap it up for this exceptional food tepung pelita @ limas moden recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.