Kuih Tepung Pelita 💕
Kuih Tepung Pelita 💕

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Kuih Tepung Pelita 💕 Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Each Ramadan, the Tepung Pelita is among the most sought-after Kueh. Every year, if you are late to Ramadan bazaar, you will not be able to buy it because this Kueh sells out in the blink of an eye. Most people think that the process of making this Kueh is complicated, but it's actually very easy. Keep scrolling as we're about to share with you this tasty dessert!

To get started with this recipe, we must prepare a few components. You can have kuih tepung pelita 💕 using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kuih Tepung Pelita 💕:
 1. Ambil 2 cawan tepung beras
 2. Sediakan 2 cawan gula
 3. Ambil 2 cawan air pandan
 4. Prepare 4 cawan air
 5. Get 1 pewarna hijau
 6. Get Bahan warna putih
 7. Sediakan 2 cawan tepung beras
 8. Sediakan 6 cawan santan (2 kotak santan)
 9. Sediakan sedikit garam
 10. Sediakan Daun pandan
 11. Get 2 sudu gula

Kuih tepung pelita adalah antara kuih tradisional yang sangat sinonim dengan bulan Ramadhan. Kuih kegemaran saya di kampung dahulu, kini dan selamanya. Ada juga di masa masa lain. Kalau di kampung saya dulu, setiap hari pun ada dijual di pasar Jelawat.

Penyediaan untuk memasak Kuih Tepung Pelita 💕:
 1. Campurkan bahan bahagian hijau…kacau rasa kemudian tapiskan ke dalam periuk,masak atas api hingga tidak berketul dan meletup2
 2. Susunkan warna hijau tu ke dalam bekas
 3. Untuk bahagian warna putih pun sama seperti warna hijau tadi masak atas dapur hingga tidak berketul kemudian letakkan adunan warna putih tadi atas adunan warna hijau.sejukkan.

Ada juga di masa masa lain. Kalau di kampung saya dulu, setiap hari pun ada dijual di pasar Jelawat. Hajat asal untuk menyediakan kuih tepung pelita ini dalam bekas plastik dadih yang kecil kecil. Senang nak makan, ambil satu seorang. Kuih tepung pelita adalah antara kuih yang sangat dekat dengan diri saya kerana sejak kecil gemar memakan kuih tepung pelita samada yang dibeli di Pekan Jelawat atau yang dibeli di kedai kopi di kampung kami.

So that’s going to wrap this up for this special food kuih tepung pelita 💕 recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.