Kuih limas/ kuih tepung pelita
Kuih limas/ kuih tepung pelita

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Kuih limas/ kuih tepung pelita Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Fill Your Cart With Color today! Each Ramadan, the Tepung Pelita is among the most sought-after Kueh. Every year, if you are late to Ramadan bazaar, you will not be able to buy it because this Kueh sells out in the blink of an eye. Most people think that the process of making this Kueh is complicated, but it's actually very easy.

To get started with this recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have kuih limas/ kuih tepung pelita using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kuih limas/ kuih tepung pelita:
 1. Prepare LAPISAN BAWAH (hijab)
 2. Prepare 1 cawan tepung gandum
 3. Prepare 1 cawan air pandan
 4. Get 2 1/2 cawan santan cair
 5. Sediakan 4 sb gula
 6. Ambil Pewarna hijau sikit
 7. Prepare LAPISAN ATAS (Putih)
 8. Get 1 cawan air
 9. Prepare 2 sb tepung gandum
 10. Sediakan 2 cawan pati santan
 11. Ambil Garam sikit

Untuk kelongsong resepi kuih limas, anda boleh menggunakan daun pisang ataupun. Tepung Pelita Kuih ini diperbuat dari tepung beras. Warna putih di atas dan warna hijau di bawah. Biasanya warna hijau diperbuat daripada air kisaran daun pandan.

Penyediaan untuk memasak Kuih limas/ kuih tepung pelita:
 1. Yang hijau tu. 1 cawan santan pekat + 1½ cawan Air Putih. - **Untuk lapisan putih. 2 cawan santan pekat.
 2. Susun bekas dalam bekas kukus. - -Tiap bekas bubuh 1 sudu kecil gula pasir
 3. Panaskan periuk kukus, bila dah mendidih, boleh tuangkan lapisan hijau separuh dari bekas. - -Kukus sekejap. Kalau api kuat 5 minit je. - *Bila dah beku lapisan hijau tu, tuang pula lapisan putih. - -Kukus semula dalam 9-12 minit.
 4. Bila dah masak, cepat² taburkan sedikit gula di atas lapisan putih. Baru kuih kita ni berair madu je rasa bila makan, Siap ! - Makan sejuk² lagi sedap. Hee !
 5. Guys, boleh singgah tengok. Jangan lupa like and subscribe sekali tau. Nanti akan ada update video masak yang baru

Warna putih di atas dan warna hijau di bawah. Biasanya warna hijau diperbuat daripada air kisaran daun pandan. Ianya dimasak diatas api baru dituang ke dalam acuan. Kaedah dia sama lebih kurang seperti kuih limas. Acuan Tepung Pelita diperbuat dari daun pisang.

So that is going to wrap this up with this special food kuih limas/ kuih tepung pelita recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.