Kuih Tepung Pelita 5 bahan!
Kuih Tepung Pelita 5 bahan!

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kuih tepung pelita adalah antara kuih tradisional yang sangat sinonim dengan bulan Ramadhan. Kuih kegemaran saya di kampung dahulu, kini dan selamanya. Ada juga di masa masa lain. Kalau di kampung saya dulu, setiap hari pun ada dijual di pasar Jelawat.

Kuih Tepung Pelita 5 bahan! Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have kuih tepung pelita 5 bahan! using 10 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kuih Tepung Pelita 5 bahan!:
 1. Sediakan bahan hijau
 2. Prepare 1 cawan Gula
 3. Sediakan 1 cawan Tepung beras
 4. Sediakan 4 cawan air
 5. Prepare 1 sudu besar Pewarna Hijau
 6. Prepare bahan putih
 7. Ambil 4 sudu besar tepung beras
 8. Sediakan 1 kotak santan 200-250ml
 9. Ambil 3 cawan air
 10. Sediakan 1 sudu kecil Garam

The unique appearance of the tepung pelita has two distinct layers, white and green as it is wrapped in pandan leaves or banana leaves. The top layer appears to be white as it is made out of coconut milk while the bottom layer appears to be green. Resepi kuih tepung pelita ini kiriman Puan Mekar. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya.

Cara-cara untuk memasak Kuih Tepung Pelita 5 bahan!:
 1. Tuang semua bahan untuk membuat acuan hijau ke dalam periuk.
 2. Kacau sentiasa dan masak di atas api sederhana.
 3. Masak sehingga pekat dan tuang ke dalam bekas. Biarkan sejuk seketika.
 4. Tuang semua bahan untuk acuan putih ke dalam bekas lain.
 5. Ulangi step nombor 2, iaitu kacau sentiasa dan masak di atas api sederhana. Masak sehingga pekat.
 6. Tuang ke atas acuan hijau. Simpan di dalam peti sejuk.

Resepi kuih tepung pelita ini kiriman Puan Mekar. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Kuihnya yang berlemak dan manis menjadi pilihan sebagai hidangan akhir selepas berbuka. Teringin nak buat dan makan kuih tepung pelita sendiri?

So that’s going to wrap it up with this special food kuih tepung pelita 5 bahan! recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.