Asam Pedas Melaka resepi Hani Mynis
Asam Pedas Melaka resepi Hani Mynis

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Asam Pedas Melaka resepi Hani Mynis Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook asam pedas melaka resepi hani mynis using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Asam Pedas Melaka resepi Hani Mynis:
 1. Get 1 batang serai✅
 2. Get 2 inci halia✅
 3. Get 2 inci lengkuas✅
 4. Prepare 1 inci belacan✅
 5. Ambil 1 biji bawang merah✅
 6. Prepare 3 biji bawang putih✅
 7. Get Sedikit lada sulah serbuk✅
 8. Sediakan Cili kering (4 sudu siap kisar) ✅
 9. Sediakan Kunyit serbuk 1 sudu✅
 10. Prepare Asam jawa besar bola ping pong
 11. Sediakan 2 sudu teh Garam
 12. Prepare 2 sudu teh Gula
 13. Get 2 sudu teh Maggi cukup rasa
 14. Ambil Bunga kantan 1 belah dua
 15. Prepare Tomato
Penyediaan untuk memasak Asam Pedas Melaka resepi Hani Mynis:
 1. Kisar halus semua ramuan bertanda ✅, panas kan minyak dan tumiskan ramuan hingga pecah minyak
 2. Dah pecah minyak, masuk kan air dan bunga kantan. Kacau sekejap bagi bunga kantan sebati kemudian masukkan ikan pari, tutup supaya ikan empuk
 3. Masukkan air asam jawa, perasakan dengan gula, garam dan cukup rasa, saya masukkan tomato sebiji
 4. Renih hingga pekat dah siap ❤️

So that’s going to wrap it up with this special food asam pedas melaka resepi hani mynis recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.