Roti Sarang Lebah
Roti Sarang Lebah

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Roti Sarang Lebah Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

To get started with this particular recipe, we must prepare a few ingredients. You can have roti sarang lebah using 23 ingredients and 13 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Roti Sarang Lebah:
 1. Ambil Bahan A
 2. Prepare 1 cawan air suam
 3. Prepare 3 sudu besar gula
 4. Ambil 1 sudu besar susu pekat
 5. Ambil 3 sudu kecil yis (1 bungkus/11gm)
 6. Ambil Bahan B
 7. Get 1 biji telur
 8. Prepare 3 cawan tepung roti/high protein flour
 9. Sediakan 1 cawan tepung roti/high protein flour
 10. Get 1 cawan tepung gandum
 11. Prepare 2 sudu besar mentega
 12. Ambil C Bahan
 13. Prepare 1 biji kuning telur
 14. Prepare 1/4 cawan susu segar kotak atau bancuh (Satukan dan kocak rata
 15. Prepare Kuaci
 16. Sediakan Almond flakes
 17. Ambil Bijan
 18. Get Sos Butterscotch
 19. Ambil 2 cawan susu cair atau susu segar kotak
 20. Ambil 2 cawan gula perang
 21. Ambil 2 sudu besar tepung
 22. Get 1 sudu kecil esen vanila
 23. Prepare 2 sudu besar mentega
Cara-cara untuk memasak Roti Sarang Lebah:
 1. Cara - (Dengan api sederhana, cairkan gula sehingga menjadi karamel. Satukan susu, esen vanila, dan tepung gandum. Kocak rata. Tapis dan masukkan campuran susu tadi perlahan-lahan. Kacau. Masukkan mentega. Kacau lagi. Apabila agak pekat, tutup api.)
 2. Cara-Cara. - 1. Satukan bahan A. Rehatkan sekitar 10 minit atau sehingga berbuih. Jika tidak berbuih, maknanya yis sudah mati atau tidak aktif.
  1. Satukan bahan B. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diuli. Tambah air mengikut keperluan doh.
  1. Uli doh sehingga doh tidak melekat di tangan dan mangkuk mixer.
  1. Sapukan tepung pada tangan. Bulatkan doh. Letak di dalam bekas yang disapu mentega atau minyak. Tutup permukaan bekas. Rehatkan doh sekitar 30-40 minit atau hingga doh naik berganda. Jika cuaca panas, doh cepat naik.
  1. Tekan doh bagi membuang udara dalam doh.
  1. Sapu loyang dengan mentega atau minyak. Bahagi dan timbang doh mengikut saiz yang diingini. (Saya buat 24gm). Susun doh. Jangan terlalu rapat kerana doh akan naik sekali lagi.
  1. Tutup permukaan loyang dengan plastic wrap. Rehatkan lagi sekitar 30 minit.
  1. Sapu atau sembur permukaan doh roti dengan bancuhan susu dan kuning telur.
  1. Tabur kuaci, bijan, dan almond flakes.
  1. Panaskan oven dengan suhu 170'C api atas bawah terlebih dahulu. Bakar doh sekitar 20 minit. (Nota: Suhu dan masa membakar roti bergantung pada oven masing-masing, ya).
  1. Apabila roti masak, sapu permukaan roti dengan mentega ketika roti masih panas (jika suka). Tuang sos butterscotch dan sedia dimakan.
 3. Selamat mencuba 😊.

So that is going to wrap it up with this exceptional food roti sarang lebah recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.