Asam pedas melaka
Asam pedas melaka

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Asam pedas melaka Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Kepakaran kami adalah menyediakan asam pedas asli Melaka. Ayam Asam Pedas style Melaka, yang memang tak dinafikan lagi sedap sungguh rasanya. Mula-mula Che Nom tengok ada satu rancangan masak kat TV. Disini kami kongsikan tempat makan asam pedas Melaka yang famous di Melaka.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can cook asam pedas melaka using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Asam pedas melaka:
 1. Sediakan Ikan tenggiri/merah
 2. Prepare 5-6 ulas bwg merah*
 3. Prepare 2 ulas bwg putih*
 4. Sediakan 3 hiris halia*
 5. Get 1 ketul kunyit hidup*
 6. Get 1 ketul belacan*
 7. Get 1 sdb lada hitam*
 8. Prepare 10 biji cili kering
 9. Sediakan 3-4 asam keping
 10. Get 5-6 biji bendi
 11. Sediakan 1 biji tomato-belah 6
 12. Get 1 tangkai Daun kesum
 13. Get 1 kuntum Bunga kantan
 14. Sediakan 2 btg Serai

Nampak simple dan kuahnya tidak lah terlalu pekat tapi tak tahu apa. Asam pedas merupakan sejenis hidangan Melayu yang popular di Melaka dan Johor. Cara untuk membuatnya juga tidak terlalu sukar dan tidak pula terlalu senang. Asam Pedas Melaka, Fish in Asam Curry, Sour and Spicy Sting Ray Curry.

Cara-cara untuk memasak Asam pedas melaka:
 1. Rebus cili kering & blend sampai lumat…Potong tomato & ketukkan serai tadi - ketepikan…sediakan bahan2 yg lain
 2. Blend bahan yg bertanda*
 3. Panaskan minyak & tumiskan cili kering blend
 4. Masukkan bahan blend,serai & daun kesum..tumis sampai naik minyak
 5. Masukkan air mengikut kepekatan kuah yg kita hendak…biarkan mendidih
 6. Bila dah mendidih masukkan bahan perasa..asam keping..ikan,tomato,bendi & bunga kantan
 7. Dah masak semua & cukup rasa boleh tutup api & hidangkan

Cara untuk membuatnya juga tidak terlalu sukar dan tidak pula terlalu senang. Asam Pedas Melaka, Fish in Asam Curry, Sour and Spicy Sting Ray Curry. Preparing asam pedas is easy but specific ingredients are required. Read on to know how to prepare a decent asam pedas. Ayam Asam Pedas style Melaka, yang memang tak dinafikan lagi sedap sungguh rasanya.

So that is going to wrap this up with this special food asam pedas melaka recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.