Mee Goreng Basah ala mamak
Mee Goreng Basah ala mamak

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Goreng dan ratakan kicap serta mee. Penyediaannya hamper sama seperti 'mamak style'. Cuma, masa sediakan bahan A, anda perlu gandakan setiap sukatan. Sebab kita nak basah dan lebih berkuah.

Mee Goreng Basah ala mamak Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to first prepare a few components. You can cook mee goreng basah ala mamak using 12 ingredients and 2 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Mee Goreng Basah ala mamak:
 1. Get 1 pek mee kuning gardenia
 2. Get 1 mangkuk dada ayam atau lauk lain ikut pilihan sendiri ya
 3. Prepare 2 cawan sayuran (jenis sayuran ikut suka korang sama jugak sukatan sayur)
 4. Prepare 2-3 ulas bawang merah*
 5. Ambil 1 ulas bawang putih*
 6. Sediakan Minyak
 7. Sediakan Kicap pekat (brand apa xkisah ya)
 8. Prepare Kicap golden mountain
 9. Sediakan Sos tomato
 10. Ambil Sos cili
 11. Ambil Sos tiram
 12. Get Nota kisar bersama bahan bertanda *

In Malaysia, you can find this noodle dish in the market, or by the roadside. They are sold by street vendors or hawkers, especially Indian-Malaysia. This mee goreng recipe is the Indian or Mamak version. Mungkin tengah lapar agaknya, saya merasa mee goreng mamak yang dihidangkan sangat sedap.

Penyediaan untuk memasak Mee Goreng Basah ala mamak:
 1. Panaskan minyak, tuangkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Kemudian masukkan kicap pekat, sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap GM. Masukkan separuh cawan air, masak sampai naik bau then masukkan lauk.
 2. Masak lauk hingga masak kemudian tambah sedikit air. Before masukkan mee, masukkan gula, garam dan perasa mengikut rasa korang. Then cuba, bila dah okey. Masukkan mee dan goreng 15-20 minit dengan api perlahan. Bila mee dah masak elok, masukkan sayuran dan goreng api medium dalam 10-15 minit. Mee goreng basah ala mamak seida untuk di hidang.

This mee goreng recipe is the Indian or Mamak version. Mungkin tengah lapar agaknya, saya merasa mee goreng mamak yang dihidangkan sangat sedap. Saya makan menambah juga la juga. Selepas makan pun, saya masih teringat ingat akan kesedapan mee goreng mamak tersebut. Kalau pergi restoren mamak, mi goreng ini selalu kita pesan.

So that is going to wrap this up for this exceptional food mee goreng basah ala mamak recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.