Apam balik
Apam balik

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Apam balik Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few components. You can have apam balik using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam balik:
 1. Ambil 2 cawan tepung gandum
 2. Get 1 biji telur
 3. Prepare 1/2 cawan gula pasir
 4. Sediakan 1 sdt pewarna kuning
 5. Get 1 sdt garam
 6. Prepare 1 dan 1/2 cawan air
 7. Sediakan 1 sdt baking powder
 8. Sediakan 1/2 sdt soda bikarbonat
 9. Ambil bahan tabur
 10. Ambil 1/2 cawan kacang tanah(goreng dan tumbuk kasar)
 11. Get 1/2 cawan gula pasir
 12. Sediakan 1/2 cawan jagung berkrim dalam tin
 13. Prepare margerin 4 sudu untuk mengoles
Cara-cara untuk memasak Apam balik:
 1. Campurkan semua bahan tepung,soda bikarbonat, pewarna kuning,baking powder,telur,air,gula dan kisar…kemudian perap anggaran masa 2 jam
 2. Panaskan kuali tanpa lekat…ambil cecawan adunan dan curah kedalam kuali dan ratakan…api perlahan…bila dah nampak ada lubang²..tabirkan 1 sdb gula..kemudian 1 sdb kacang dan 1 sdb jagung..
 3. Letakkan juga 1 sdt margerin di atasnya…tguu hingga bahagian bawahnya warna coklat cantik…barulah di lipat dan di angkat
 4. Kemudian..masa panas² tu..oles lagi bahagian luar dengan margerin…siapp…boleh la di potong kecil dan dihidang panas²..sedapnya…

So that is going to wrap this up with this exceptional food apam balik recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.