Agar-Agar Santan Gula Merah
Agar-Agar Santan Gula Merah

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Agar-Agar Santan Gula Merah Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Lihat juga resep Agar-Agar Santan Gula Merah (Mudah dan Enak) enak lainnya. Agar Agar Santan Gula Merah - Resep Agar Agar banyak variasinya mulai dari bentuk hingga warnanya yang bisa memikat para penikmat kuliner nusantara. Biasanya agar-agar dijadikan penutup mulut baik itu saat makan maupun di acara hajatan, alasannya kita sudah kenyang saat makan utama lalu disajikan agar-agar yang tidak bikin kenyang namun rasanya bisa memanjakan lidah penikmatnya. Meskipun termasuk makanan tradisional, tapi ternyata banyak yang suka.

To get started with this recipe, we must first prepare a few components. You can have agar-agar santan gula merah using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Agar-Agar Santan Gula Merah:
 1. Get 10 gm agar-agar serbuk
 2. Prepare 1/2 cawan gula merah (masak dgn 1/2 cawan air)
 3. Get 1 1/2 cawan santan
 4. Prepare 600 ml air
 5. Sediakan 1 biji telur
 6. Sediakan 3 sdb gula
 7. Prepare Secubit garam

Hari ini saya menyediakan Agar Agar Santan Gula Melaka untuk hidangan pencuci mulut. Kalau menyambut hari raya di Kelantan, kita pasti akan melihat agar agar atau dipanggil sebagai "belder" dihidangkan bersama juadah raya. Ianya seakan juadah yang mesti ada. Cara Membuat Agar Agar Gula Merah Lapis Santan Enak - Setiap ibu-ibu rumah tangga pastinya akan selalu mengkreasikan setiap resep masakan yang diinginkannya.

Cara-cara untuk memasak Agar-Agar Santan Gula Merah:
 1. Gula merah dan gula putih masak dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.
 2. Pukul santan dengan telur dalam satu bekas. Ketepikan.
 3. Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. Kacau sehingga agar-agar larut. Hidupkan api. Masak sehingga agar-agar mendidih.
 4. Masukkan air gula merah dan gula putih. Kacau sehingga larut. Perlahankan api.
 5. Tuang adunan santan dan telur tadi. Kacau sampai mendidih dengan api perlahan. Masukkan secubit garam.
 6. Padamkan api. Tuangkan agar-agar kedalam acuan.
 7. Sejukkan sebelum dihidang.

Ianya seakan juadah yang mesti ada. Cara Membuat Agar Agar Gula Merah Lapis Santan Enak - Setiap ibu-ibu rumah tangga pastinya akan selalu mengkreasikan setiap resep masakan yang diinginkannya. Pada kesempatan kali ini penulis akan berkreasi tentang cara membuat agar-agar gula merah yang berlapis santan. Dalam satu panci, campurkan air gula merah, santan kental, bubuk agar-agar, garam, dan daun pandan. Masak sambil terus diaduk hingga mendidih.

So that’s going to wrap it up for this special food agar-agar santan gula merah recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.