Agar agar Santan Gula Merah
Agar agar Santan Gula Merah

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Agar agar Santan Gula Merah Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Lihat juga resep Agar-Agar Santan Gula Merah (Mudah dan Enak) enak lainnya. Agar Agar Santan Gula Merah - Resep Agar Agar banyak variasinya mulai dari bentuk hingga warnanya yang bisa memikat para penikmat kuliner nusantara. Biasanya agar-agar dijadikan penutup mulut baik itu saat makan maupun di acara hajatan, alasannya kita sudah kenyang saat makan utama lalu disajikan agar-agar yang tidak bikin kenyang namun rasanya bisa memanjakan lidah penikmatnya. Meskipun termasuk makanan tradisional, tapi ternyata banyak yang suka.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have agar agar santan gula merah using 5 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Agar agar Santan Gula Merah:
  1. Prepare 1 peket serbuk agar agar
  2. Get 1 kotak kecil santan
  3. Get 4 cawan air
  4. Ambil 1 cawan gula merah
  5. Ambil 1 biji telur

Cara Membuat Agar-Agar Santan Gula Merah : Langkah pertama anda iris gula merah sampai halus; Campurkan semua bahan yang telah disiapkan ke dalam panci; Masak diatas api sambil dan terus diaduk, setelah mendidih angkat dan tuangkan ke wadah sambil dinginkan. Yuk, cobain bikin agar-agar santan gula merah ini. Rasanya legit dan cara bikinnya pun gampang. Selengkapnya, simak resepnya di bawah ini.

Cara-cara untuk memasak Agar agar Santan Gula Merah:
  1. Masak agar agar sehingga larut dan masukkan gula merah.
  2. Dalam bekas lain, campurkan santan dan telur, kacau sebati kemudian masukkan ke dalam adunan agar2 tadi, tunggu sehingga mendidih, tutup api biarkan seketika, barulah tuang ke dalam acuan atau loyang.
  3. Sejukkan agar agar dan bole dihidangkan.

Rasanya legit dan cara bikinnya pun gampang. Selengkapnya, simak resepnya di bawah ini. Dalam satu panci, campurkan air gula merah, santan kental, bubuk agar-agar, garam, dan daun pandan. Masak sambil terus diaduk hingga mendidih. Matikan kompor dan diamkan hingga uap panasnya hilang.

So that’s going to wrap it up for this exceptional food agar agar santan gula merah recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.