Agar agar santan gula merah
Agar agar santan gula merah

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Agar agar santan gula merah Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Agar Agar Santan Gula Merah - Resep Agar Agar banyak variasinya mulai dari bentuk hingga warnanya yang bisa memikat para penikmat kuliner nusantara. Biasanya agar-agar dijadikan penutup mulut baik itu saat makan maupun di acara hajatan, alasannya kita sudah kenyang saat makan utama lalu disajikan agar-agar yang tidak bikin kenyang namun rasanya bisa memanjakan lidah penikmatnya. Apabila gula merah yang dipilih adalah yang berwarna cokelat gelap maka agar-agar yang dihasilkan akan lebih enak dan cantik. Pastikan untuk memilih gula merah dengan kualitas yang bagus.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few components. You can cook agar agar santan gula merah using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Agar agar santan gula merah:
 1. Get 10 g agar agar serbuk @ tali
 2. Sediakan 1 keping gula melaka @ 1/2 ketul gula kabung
 3. Get 3 sudu besar gula putih
 4. Get 1 biji telur(tak kisah saiz apa)
 5. Ambil 200 ml santan (1 kotak kecil santan)
 6. Get 1 sudu teh esen vanila
 7. Prepare 800 ml air

Rasanya legit dan cara bikinnya pun gampang. Selengkapnya, simak resepnya di bawah ini. Meskipun termasuk makanan tradisional, tapi ternyata banyak yang suka. In a large pot, boil gula melaka, pandan leaves in water till gula melaka dissolves.

Cara-cara untuk memasak Agar agar santan gula merah:
 1. Masukkan air,gula putih, gula melaka, dan agar agar kedalam periuk dan masak hingga mendidih
 2. Satukan telur santan dan esen vanila dan pukul manja
 3. Tuang kedalam bahan yang mendidih dan kacau,biarkan menggelegak. Masa ni kuatkan api
 4. Nak dapatkan lapisan yang cantik pastikan santan betul betul naik kepala. Caranya kuatkan api biar menggelegak dan kacau sambil perlahankan api. Kuatkan kembali api biar menggelegak dan kacau lagi. Ulangi langkah ini dalam 3 kali. Insyaallah nanti cantik lapisan
 5. Tutup api tuang ke dalam loyang
 6. Sejukkan seketika dan sejukkan dalam peti ais
 7. Selamat mencuba

Meskipun termasuk makanan tradisional, tapi ternyata banyak yang suka. In a large pot, boil gula melaka, pandan leaves in water till gula melaka dissolves. Remove pandan leaves and sieve the gula melaka mixture to remove any sediments. Add agar powder and bring the mixture back to a boil. Stir to ensure the agar powder is well dissolved.

So that’s going to wrap this up for this special food agar agar santan gula merah recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.