Agar-agar santan gula merah😋
Agar-agar santan gula merah😋

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Lihat juga resep Agar Santan Gula Merah enak lainnya. Cara-cara untuk buat agar-agar santan gula melaka. masak agar-agar (sukatan air gunakn plastik agar-agar yang anda beli) masak sehingga agar-agar larut Bersama air masukn gula merah, gula pasir dan gula batu ; pukul telor bersama santn. bila larutan gula merah dah mendidih masukn santan tadi; kacau dan tuangakn kedalam bekas sejukkn.siap Hari ini saya menyediakan Agar Agar Santan Gula Melaka untuk hidangan pencuci mulut. Kalau menyambut hari raya di Kelantan, kita pasti akan melihat agar agar atau dipanggil sebagai "belder" dihidangkan bersama juadah raya. Ianya seakan juadah yang mesti ada.

Agar-agar santan gula merah😋 Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have agar-agar santan gula merah😋 using 9 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Agar-agar santan gula merah😋:
 1. Ambil 30 g agar2 tali
 2. Get 1 cawan gula pasir
 3. Prepare 1 cawan air gula merah
 4. Prepare 2 cawan santan kotak cap kara
 5. Ambil 1 sudu teh asen vanila
 6. Ambil 2 biji telur ayam
 7. Get 8 cawan air putih
 8. Prepare 2 ketul gua batu
 9. Sediakan Sedikit garam

Tidak seperti agar-agar lainnya, agar-agar yang satu ini dikenal dengan citarasa lokalnya yang khas Indonesia. Tidak heran, bahan utamanya memang merupakan hasil kekayaan alam Indonesia. Masak gula melaka, gula merah thai dan gula pasir sehingga larut dan kemudian tapis. Masak agar-agar bersama air gula tadi dan daun pandan sehingga cair.

Cara-cara untuk memasak Agar-agar santan gula merah😋:
 1. Masak agar2 tali bersama 8 cawan air sampai mengelegak
 2. Bila sudah mengelegak masukkan gula pasir dan gula merah sampai sebati
 3. Belender santan, telur, asen vanila bagi sebati dan tuang kedalam periuk yg ada agar2 tadi
 4. Tuang sambil kacau pelahan - lahan sampai mengelegak
 5. Dengan api yg sederhana
 6. Boleh tuang kedalam loyang dan disejukan

Masak gula melaka, gula merah thai dan gula pasir sehingga larut dan kemudian tapis. Masak agar-agar bersama air gula tadi dan daun pandan sehingga cair. Masukkan santan cair, garam dan kacau sebati. Masukan bancuhan santan pekat dan kacau sehingga mendidih. Resepi Agar-Agar Santan Gula Merah - Sempena majlis makan makan meraikan harijadi di pejabat yang saya telah menyediakan Agar untuk Santan Gula Melaka sebagai pencuci mulut.

So that’s going to wrap this up for this special food agar-agar santan gula merah😋 recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.