Agar-agar Santan Gula Melaka
Agar-agar Santan Gula Melaka

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Mengenali kelemahan dan kekurangan diri sendiri. Gula Melaka Santan Agar-Agar (Palm sugar coconut milk jelly) Leave a Comment / Food, Recipes / By Sara. Whenever there's party, I love to bring jelly. Probably because for the longest time I didn't have a stand mixer, so there's not much dessert that I could make except for fruit skewers and jellies.

Agar-agar Santan Gula Melaka Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can cook agar-agar santan gula melaka using 9 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Agar-agar Santan Gula Melaka:
 1. Sediakan 15 gram agar-agar tali
 2. Ambil 2 keping nisan /gula melaka
 3. Get 1 sudu besar gula merah (untuk cantikkan kaler agar²)
 4. Get 2 sudu besar gula biasa
 5. Get 1/2 sudu kecil garam halus
 6. Prepare 4 1/2 cawan air
 7. Get 1 cawan santan
 8. Prepare 2 helai daun pandan
 9. Prepare 1 biji telur

Memang saya suka makan agar agar seperti ini yang tidak memuakkan. Ramai pula yang minta resepi agar-agar santan gula melaka yang saya postkan di instagram baru-baru ini. Ok lah, atas permintaan ramai, saya kongsikan cara saya buat agar-agar santan gula melaka ni tanpa telur. Actually agar-agar santan gula melaka dan agar-agar santan pandan merupakan kegemaran arwah mak.

Penyediaan untuk memasak Agar-agar Santan Gula Melaka:
 1. Cairkan nisan/gula melaka, gula merah & gula putih bersama 4 cawan air.
 2. Tapis air gula yang dah hancur ke dalam periuk. Masukkan agar² & daun pandan. Tunggu sehingga agar² hancur.
 3. Sementara itu, kocakan telur bersama santan hingga berbuih. Hanya guna wisk sahaja. Bila agar² dah larut, terus masukkan campuran telur dan santan tadi. Masukkan juga garam.
 4. Biarkan menggelegak seketika, kemudian tutup api dan terus tuang ke dalam loyang.
 5. Bila agar² dah sejuk, boleh terus simpan ke dalam peti sejuk dan potong bila nak makan atau potong sebelum simpan pun boleh.
 6. Tips; Saya menggunakan bekas/loyang bersaiz 6x10" dan potong menggunakan acuan kuih

Ok lah, atas permintaan ramai, saya kongsikan cara saya buat agar-agar santan gula melaka ni tanpa telur. Actually agar-agar santan gula melaka dan agar-agar santan pandan merupakan kegemaran arwah mak. Sempat lah saya belajar buat dari dia macam mana cara nak pisahkan santan dan gula melaka. Masak gula melaka, gula merah thai dan gula pasir sehingga larut dan kemudian tapis. Masak agar-agar bersama air gula tadi dan daun pandan sehingga cair.

So that’s going to wrap this up for this exceptional food agar-agar santan gula melaka recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.