Apam Nasi Simple
Apam Nasi Simple

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Apam Nasi Simple Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Apam nasi sedap dimakan sebagai camilan pagi mahupun petang. Boleh juga anda jadikan menu untuk jualan. Untuk mendapatkan apam nasi gebu dan sedap, sila ikuti resepi di bawah ini. Apam nasi simple Haty Anggun Kota Emerald Rawang ,Malaysia.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can have apam nasi simple using 7 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam Nasi Simple:
 1. Ambil 1 cawan nasi semalam
 2. Prepare 3/4 cawan gula
 3. Prepare 1 cawan tepung beras - ayak
 4. Prepare 1 cawan tepung gandum - ayak
 5. Sediakan 1 cawan air
 6. Ambil 1 sk yis mauripan
 7. Get 2 titik pewarna hijau

Rasa apam nasi yang dibuat tanpa letak eno kurang sikit, kalau letak eno ni apam nasi lebih lembut. Anak saya yang kecil amat suka makan apam eno terutama yang berwarna warni. Lagi banyak warnanya lagi bersemangat dia makan. Rugi kalau tak cuba resepi apam nasi yang simple ini.

Cara-cara untuk memasak Apam Nasi Simple:
 1. Kisar halus nasi, gula, yis dgn air.
 2. Masukkan tepung gandum gandum dan tepung beras kedalam mangkuk.
 3. Tuang bahan kisar ke dalam adunan tepung dan sebatikan.
 4. Bubuh pewarna hijau, dan kacau rata. Kemudian perap selama 1 jam sehingga bahan tersebut naik dan kembang. Kacau sekejap.
 5. Masuk ke dalam loyang dan kukus selama 15-20 minit. Utk pasti apam dah masak, cucuk dgn lidi. Jika apam x melekat, bermakna apam dah masak.

Lagi banyak warnanya lagi bersemangat dia makan. Rugi kalau tak cuba resepi apam nasi yang simple ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun bukannya susah nak cari. Kebanyakannya dah memang ada di rumah, kan? Ia telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran.

So that is going to wrap this up with this exceptional food apam nasi simple recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.