Apam Nasi Gebu Sedap
Apam Nasi Gebu Sedap

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Memang sedap rasanya tau apam ni. Lembut dan gebu bila dicicah dengan kelapa parut dicampur garam sikit. Yang paling menyenangkan hati , nak buat resepi apam nasi ni punya lah mudah. Tak perlu banyak bahan dan yang paling penting, guna.

Apam Nasi Gebu Sedap Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to first prepare a few components. You can have apam nasi gebu sedap using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam Nasi Gebu Sedap:
 1. Sediakan Bahagian A (kisar)
 2. Ambil 1 cawan nasi sejuk
 3. Get 1 1/4 cawan air suam
 4. Get 3/4 cawan gula halus
 5. Get Bahagian B
 6. Prepare 1 cawan tepung beras
 7. Prepare 1 cawan tepung gandum
 8. Sediakan 1 sudu besar yis mauripan
 9. Ambil Lain-lain
 10. Prepare 1/2 sudu kecil garam halus
 11. Get pewarna kesukaan

Tak ada alasan tak mau buat.. Apam nasi yang lembut, gebu dan sedap. Selepas ini nasi yang lebih tu bolehlah dibuat apam. Silap-silap kalau sedap dan menjadi, ianya boleh jadi duit.

Penyediaan untuk memasak Apam Nasi Gebu Sedap:
 1. Kisar bahagian A.
 2. Masukkan bahagian B ke dalam bahagian A dan kacau sebati.
 3. Setelah sebati, masukkan garam halus dan pewarna ke dalam adunan.
 4. Perap adunan selama 30 minit - 1 jam sehingga betul-betul kembang di dalam bekas tertutup.
 5. Sapu minyak di dalam acuan lompang (apa apa jenis acuan).
 6. Masukkan adunan ke dalam acuan.
 7. Kukus selama 15 minit (pastikan air kukusan sudah mendidih).

Selepas ini nasi yang lebih tu bolehlah dibuat apam. Silap-silap kalau sedap dan menjadi, ianya boleh jadi duit. Boleh buat apam nasi yang gebu gebas dan lembut. Makan pula cicah dengan kelapa parut campur garam. Sebenarnya cara membuat apam nasi ini senang saja.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food apam nasi gebu sedap recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.