Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18
Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kali ni sy nk share resepi kuih traditional pulak. After a long time, I cooked any traditional treats or kuih (bite size dessert or snack) for my family. This Apam Nasi was my late mum's favorite. She used to prepare it when she had leftover rice for our breakfast.

Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18 Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few ingredients. You can have kuih apam nasi #phopbylinimohd #batch18 using 14 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18:
  1. Ambil 2 cawan nasi
  2. Ambil 1 cawan gula pasir (saya gunakan OCRS)
  3. Get 3 cawan air bertapis
  4. Prepare 3 cawan tepung beras
  5. Prepare 1 cawan tepung gandum
  6. Get 1 paket yis (11 gm)
  7. Sediakan Sedikit sirap ros/pewarna pilihan (jika mahu)
  8. Ambil Sedikit minyak masak
  9. Prepare 1/2 biji kelapa parut (diambil isi putih sahaja dan digaul dengan secubit garam)
  10. Sediakan Air secukupnya untuk tujuan mengukus
  11. Get Peralatan yang diperlukan
  12. Ambil Periuk kukus
  13. Prepare Bekas-bekas kecil untuk mengukus kuih
  14. Get Mesin pengisar/blender

Bila tengok anak anak suka makan, Sal try google. Laaaa , betapa mudahnya nak buat. Simple dan sangat ringkas resipi/resepi kuih apam nasi ni tau. Home » kuih muih » APAM NASI APAM NASI.

Penyediaan untuk memasak Kuih Apam Nasi #phopbylinimohd #batch18:
  1. Kisarkan nasi, gula dan air di dalam blender. Kisarkan sehingga nasi hancur halus.
  2. Di dalam satu bekas besar, ayakkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kemudian, tuang bahan-bahan yang telah dikisar ke dalamnya. Kaupkan hingga sebati dan tidak berketul. Boleh juga diramas dengan jari yang bersih.
  3. Jika ingin membuat warna berbeza, bahagikan adunan kepada bekas lain. Saya bercadang membuat warna putih dan merah jambu, jadi adunan dibahagi kepada dua bekas. Salah satunya saya masukkan kira-kira 3 sudu sirap ros.
  4. Tutupkan bekas dengan penutup periuk atau apa-apa penutup yang sesuai. Peramkan adunan selama 1-2 jam. Adunan sepatutnya akan mengembang naik. Tips: Pastikan bekas cukup besar. Paras adunan sebelum kembang haruslah 1/3 dari ketinggian bekas untuk mengelakkan adunan melimpah setelah kembang.
  5. Setelah adunan kembang, kaupkan adunan dan tuangkan ke dalam bekas kecil yang telah disapu sedikit minyak di dalamnya. (Tips: Tujuan menyapu minyak di dalam bekas adalah untuk mengelakkan kuih melekat.)
  6. Kukuskan di dalam periuk kukus yang ditutup selama lebih kurang 10-15 minit.
  7. Setelah kuih cukup masak, keluarkan kuih dari bekas kuih dengan menghentak-hentak sedikit bekas kuih pada dulang. Untuk lebih mudah, gunakan penyepit. Hidangkan kuih apam nasi dengan kelapa parut. (Tips: Kukuskan sebentar kelapa parut untuk ia tahan lebih lama dan tak cepat basi)

Simple dan sangat ringkas resipi/resepi kuih apam nasi ni tau. Home » kuih muih » APAM NASI APAM NASI. DAH dua tiga kali Kjee buat. Sampai rasa macam nak give up. Tak nak buat Apam Nasi lagi.

So that’s going to wrap it up for this special food kuih apam nasi #phopbylinimohd #batch18 recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.