Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku
Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Resipi sedap dan mudah untuk Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku. Seumur hidup ini pertama kali aku masak #lontong kuah lodeh ni. Aku orang Pantai Timur memang ini bukan makanan tradisi kami. Kalau hari raya tu memang takkan jumpa la menu ni.

Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have lontong kuah lodeh untuk aku using 24 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku:
  1. Prepare 1/2 biji bawang besar (di kisar)
  2. Prepare 2 ulas bawang putih (di kisar)
  3. Get 1 inci kunyit hidup (di kisar)
  4. Sediakan 1 inci halia (di kisar)
  5. Sediakan 1 inci lengkuas (di kisar)
  6. Ambil 1 sudu besar udang kering (di kisar)
  7. Get 1/2 cawan air
  8. Ambil bahan untuk kuah lodeh
  9. Get 2 batang kacang panjang (di potong 2 inci panjang)
  10. Ambil 1/4 batang lobak merah (di potong kasar panjang panjang)
  11. Sediakan 1/8 biji kobis (di potong kasar)
  12. Sediakan 1/2 biji ubi kentang (di potong dadu)
  13. Get 1 batang serai (di ketuk)
  14. Prepare 1 inci belacan
  15. Sediakan 120 ml santan kotak
  16. Ambil 1 sudu kecil garam
  17. Prepare 1 keping asam gelugur
  18. Get 1/2 biji cili merah (di hiris serong)
  19. Prepare 1/2 peket soo hun (di rendam hingga lembut)
  20. Get 4 ekor udang
  21. Get 4 cawan air atau secukupnya
  22. Get bahan nasi impit
  23. Sediakan 5 peket kecil ketupat segera NONA
  24. Ambil 1 periuk air

Seumur hidup ini pertama kali aku masak #lontong kuah lodeh ni. Aku orang Pantai Timur memang ini bukan makanan tradisi kami. Kalau hari raya tu memang takkan jumpa la menu ni. Aku boleh makan tapi tak suka sangat.

Cara-cara untuk memasak Lontong Kuah Lodeh Untuk Aku:
  1. Kisar semua bahan kisar hingga lumat.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar tadi hingga naik bau. Masukkan serai dan air. Ikut suka nak kuah banyak mana. Saya buat tak banyak untuk 3 orang makan je.
  3. Masukkan santan kotak. Kacau dengan api perlahan hingga mendidih.
  4. Masukkan semua sayur dan asam keping. Kacau sekejap hingga sayur semua masak.
  5. Masukkan udang, cili merah dan soo hun yang telah di rendam hingga lembut.
  6. Kacau sebentar. Perasakan dengan garam dan tutup api. Cara hidang : Potong 4 nasi impit dan letak dalam mangkuk, siramkan kuah lodeh atasnya. Dah siap lontong kuah lodeh. Sedap juga di makan dengan sambal ikan bilis. SELAMAT MENCUBA! 😋
  7. Untuk nasi impit pula amik 5 peket ketupat segera NONA. Basuh bersih2 dan panaskan air dalam periuk. Masukkan peket beras itu dan tunggu hingga beras betul betul masak dan padat. Angkat dan sejukkan sebentar sebelum di potong.

Kalau hari raya tu memang takkan jumpa la menu ni. Aku boleh makan tapi tak suka sangat. Mudah kan resepi lontong / kuah lodeh ni. Tak semestinya waktu Hari Raya je. Hidangkan untuk hari-hari biasa pun sedap.

So that’s going to wrap this up for this special food lontong kuah lodeh untuk aku recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.