Apam Balik Homemade
Apam Balik Homemade

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Apam Balik Homemade Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook apam balik homemade using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam Balik Homemade:
 1. Sediakan 2 cwn tepung gandum
 2. Sediakan 1 1/2 cwn susu cair
 3. Ambil 1 biji telur
 4. Ambil 1 sudu makan gula
 5. Sediakan 1/2 sudu kecil garam
 6. Ambil 1 sudu kecil baking powder
 7. Sediakan 1 sudu kecil soda bicarbonat
 8. Get Setitis pewarna kuning
 9. Prepare 3 sudu besar kacang tanah (ditumbuk)
 10. Get 3 sudu besar jagung dalam tin (mengikut selera)
 11. Prepare 2 sudu makan gula (terpulang nak lebih manis lebihkan)
 12. Get 1 sudu makan minyak (untuk sapuan pada pan)
Cara-cara untuk memasak Apam Balik Homemade:
 1. Kisar semua bahan-bahan.
 2. Panaskan pan. Sapukan sedikit minyak dan tuangkan adunan tadi keatasnya mengikut saiz yang dikehendaki. Pastikan api tidak terlalu besar untuk elakkan Apam Balik cepat masak dan sedikit hangus.
 3. Taburkan kacang, jagung dan gula. Biarkan sebentar.
 4. Kemudian lipatkan dan angkat. Potong mengikut saiz yang dikehendaki dan siap untuk dihidangkan.

So that’s going to wrap it up for this exceptional food apam balik homemade recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.