Apam Balik Homemade
Apam Balik Homemade

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Apam Balik Homemade Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few components. You can have apam balik homemade using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam Balik Homemade:
 1. Sediakan 240 gm tepung gandum
 2. Sediakan 100 gm gula
 3. Prepare 250 ml susu cair
 4. Ambil 1 biji telur
 5. Prepare 50 gm planta - dicairkan & sejukkan
 6. Sediakan 1 sudu teh baking powder
 7. Get 1/2 sudu teh soda bikarbonat
 8. Prepare 1/8 sudu teh Beberapa titis pewarna kuning atau
 9. Prepare Sediakan planta/mentega/margerine untuk sapu atas apam balik
 10. Ambil 1 mangkuk inti - parutan cheddar cheese
 11. Prepare 1/2 cawan susu pekat manis
Cara-cara untuk memasak Apam Balik Homemade:
 1. Satukan gula & telur putar atau guna blender kisar hingga gula hancur dan berbuih kembang. Saya guna blender.
 2. Masukkan susu cair, soda, baking powder, mentega cair & pewarna kuning, kisar/putar lagi.
 3. Masukkan tepung sedikit-sedikit lepas tu kisar/putar hingga sebati. Tidak perlu diperap.
 4. Tiada kuali apam balik guna kuali non-stick pun boleh, letak sedikit planta panaskan, kemudian letak secawan adunan dan ratakan adunan guna bawah cawan. Biarkan masak dan akan terbentuk pada permukaan apam balik seperti berlubang-lubang.
 5. Jika guna jagung, kacang & gula silalah terus letak semasa di dalam kuali lagi tabur mengikut kesukaan. Jika guna cheese & susu angkat ke dulang dahulu selepas itu letak susu dan parutan cheese, jika suka lagi tabur chocolate rice, lipat dua dan terus sapu planta di permukaan kulit apam balik, boleh potong dan sedia dihidangkan.

So that is going to wrap it up for this exceptional food apam balik homemade recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.