LONTONG kuah lodeh
LONTONG kuah lodeh

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kuah lodeh atau kuah lontong yang sedap, mestilah cukup lemaknya. Juga kali ini saya membuat sedikit kelainan dengan saya memasak lama bahan kisar dengan air sahaja sehingga ianya benar benar masak. Kalau dulu saya terus memasaknya dengan santan cair. Lagi pulak, sementara bahan kisar dimasak atas dapur, saya bolehlah menyiang sayuran dan lain.

LONTONG kuah lodeh Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we must prepare a few components. You can have lontong kuah lodeh using 25 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan LONTONG kuah lodeh:
 1. Sediakan lontong
 2. Get 10 keping daun pisang (setiap 1 nya anggaran saiz 30cm
 3. Sediakan 4 pot beras (1beras:3 air)
 4. Ambil 1 sdt garam
 5. Prepare 1 sdb minyak masak
 6. Get kuah lodeh
 7. Prepare 250 g kobis
 8. Sediakan 2 biji tahu
 9. Get 1 keping tempe
 10. Prepare 5 batang kacang panjang
 11. Prepare 2 batang lobak merah
 12. Prepare 2 biji cili merah besar
 13. Get 1 keping tahu kering
 14. Prepare 10 batang putik jagung
 15. Prepare 100 g sohon
 16. Get 1 kilo santan pekat
 17. Get 1 sdb garam
 18. Sediakan bahan yang di tumis
 19. Sediakan 3 batang serai
 20. Prepare 1/2 inci lengkuas
 21. Prepare 1 biji bawang besar
 22. Prepare 10 bini cili padi
 23. Prepare 4 ulas bawang putih
 24. Get 1/4 cawan udang kering
 25. Ambil 1 cawan minyak

Ini resepi lontong yang mudah dan lazat yang dikongsikan oleh Puan Nor Hazwani Mohd Zain. Ada orang mengatakan Lontong dan Kuah Lodeh tidak patut dihidangkan di hari raya, tapi bagi Che Nom selera masing-masing yang mungkin juga berlainan tempat adalah tidak sama. Walau apa pun, lontong ni adalah makanan kegemaran Che Nom kerana ada banyak bahan sayuran dalam kuahnya, yang juga. Lontong merupakan makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus setelah dibungkus dengan daun pisang.

Penyediaan untuk memasak LONTONG kuah lodeh:
 1. Masak beras seperti biasa mengikut nisbah yang di beri..
 2. Bentangkan daun pisang memanjang..cedok 1 senduk nasi dannletak di atas daun pisang…gulung kemas…ikat di bahagian hujungnya dahulu..kemudianhentakkan manja┬▓ biar nasi elok mengisi ruang dan ikat 1 bahagian lagi dannpastikan mendapat bentuk bulat dannisi memenuhi segenap ruamg..ikat kuat…buat sampai selesai dan biarkan sejuk untuk mendapatkan nasi yang padat dan eloh bulat..
 3. Kisar semua bahan tumisan kecuali serai..tumiskan ia hingga gering dan wangi..
 4. Masukkan dahulu sayur yang agak keras seperti lobak,putik jagung dan tempe…masak hingga lembut..masukkan santan biar mendidih..kemudian masukkan semua jenis sayuran yang tinggal..
 5. Masukkan sohon dan.tahu keping yang telah direndam..
 6. Masak lagi hingga cukup elok mendidih dan perisakan dengan garam..siap..

Walau apa pun, lontong ni adalah makanan kegemaran Che Nom kerana ada banyak bahan sayuran dalam kuahnya, yang juga. Lontong merupakan makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus setelah dibungkus dengan daun pisang. Lontong lazimnya disajikan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Biarpun hidangan ini hampir sama dengan ketupat, lontong. Apa kata anda mencuba resepi lontong dan kuah lodeh untuk berbuka hujung minggu ni, mungkin ia bakal menjadi kegemaran keluarga anda.

So that’s going to wrap this up for this exceptional food lontong kuah lodeh recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.