Ikan Terubuk Bakar Cicah Air Asam
Ikan Terubuk Bakar Cicah Air Asam

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Ikan Terubuk Bakar Cicah Air Asam Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Air asam mestilah pekat dan melekat di ikan yang di cicah. Boleh klik di SINI untuk melihat air asam pencicah yang dihidang bersama daging bakar. Ikan Terubuk Bakar dan Pencicah Air Asam. Bukanlah bermakna penampilan yang baik adalah yang mahal.

To begin with this recipe, we must prepare a few components. You can cook ikan terubuk bakar cicah air asam using 12 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Ikan Terubuk Bakar Cicah Air Asam:
 1. Ambil 500 gm Seekor Ikan Terubuk anggaran dalam
 2. Sediakan Sesudu besar garam halus
 3. Prepare Daun pisang untuk bungkus ikan
 4. Get Air Asam
 5. Get 15 biji Cili Api
 6. Sediakan 1 biji Tomato
 7. Prepare 1 biji bawang merah
 8. Prepare 1 sudu besar asam jawa
 9. Get 1/2 sudu besar garam halus
 10. Prepare 5 sudu besar kicap lemak manis
 11. Sediakan 2 biji limau kasturi
 12. Ambil 5 Sudu air masak

Resepi Ikan Terubuk Bakar Cicah Asam Sambal ini kiriman Kak Raja. Membuat air asam untuk dijadikan cicah ikan bakar, daging bakar dan lain-lain menu bakar-bakar sebenarnya bukanlah semudah yang disangka. Kalau tak kena gaya, rasanya hambar dan tidak berperisa. Jom kita tengok resipi yang ni.

Penyediaan untuk memasak Ikan Terubuk Bakar Cicah Air Asam:
 1. Cuci ikan hingga bersih.Lumurkan garam hinggga rata.Bungkus dengan daun pisang.Bakar ikan dengan menggunakan arang.Kalau tiada arang,pakai kuali ajaib pun boleh.
 2. Hiris Cili Api nipis-nipis.Potong dadu tomato.Mayang bawang merah.Bancuh Asam Jawa dengan 5 sudu air masak,tapis.
 3. Tuangkan bahan-bahan air asam kedalam mangkuk.Gaul bagi mesra.Perah limau kasturi.Dah siap 😉

Kalau tak kena gaya, rasanya hambar dan tidak berperisa. Jom kita tengok resipi yang ni. Kalau makan ikan bakar atau daging bakar, bagai tidak lengkap jika tidak dicicah dengan air asam. Air asam sangat mudah disediakan namun tidak semua orang mampu menghasilkan air asam yang sedap. Ada ketika, air asamnya cair dan tidak secukup rasa.

So that’s going to wrap this up with this special food ikan terubuk bakar cicah air asam recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.