Asam Pedas Melaka Mak Jenap
Asam Pedas Melaka Mak Jenap

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Asam Pedas Melaka Mak Jenap Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can cook asam pedas melaka mak jenap using 5 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Asam Pedas Melaka Mak Jenap:
 1. Prepare 4 senduk besar cili blend 3B
 2. Sediakan 2 sudu besar asam jawa bungkus
 3. Prepare 3 sudu besar kunyit kisar
 4. Get Segenggam daun kesum
 5. Prepare Garam secukup rasa
Penyediaan untuk memasak Asam Pedas Melaka Mak Jenap:
 1. Rendam dulu kepalan asam jawa dalam semangkuk air untuk lembutkan dia agar senang diramas nanti. Ketepikan dulu.
 2. Tumis cili blend 3B (cili kisar + bawang besar/merah + bawang putih + belacan) sampai pecah minyak atau garing.
 3. Ramas asam jawa yang direndam tadi untuk dapatkan airnya. Curah air asam jawa tu ke dalam kuali berisi cili yang dah garing tadi. Kacau rata-rata. Kalau kuahnya nampak pekat sangat, boleh tambah lagi air asam jawa dalam semangkuk dua. Boleh guna balik baki asam jawa yang dah ramas tadi. Tapi kalau nak lagi masam kuahnya, tambah je asam jawa sikit lagi sampai kena pada tekak.
 4. Tambah kunyit kisar dan garam secukup rasa. Kacau rata-rata dan biarkan kuah mendidih.
 5. Bila dah mendidih, tambah ayam atau ikan. Kecilkan api. Biarkan dalam 10-15 minit sampai ikan atau ayam masak.
 6. Siap! Asam pedas ni kalau disimpan lagi lama, lagi sedap rasanya sebab makin lama disimpan, makin pekat dan sebati kuahnya. Bila dah pekat tu, paling sedap pekena dengan roti canai. Sekeping pun tak cukup. Bertambah-tambah. Silap haribulan ukurlilit pinggang pun bertambah-tambah.

So that is going to wrap this up with this special food asam pedas melaka mak jenap recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.