Lontong bersama sambal kacang
#phopbylinimohd
#menuberbuka
Lontong bersama sambal kacang #phopbylinimohd #menuberbuka

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Lontong bersama sambal kacang #phopbylinimohd #menuberbuka Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Lihat juga resep Sambal Kacang untuk Aneka Gorengan dan Lontong enak lainnya. Dan baru ni masa buat jamuan raya di rumah, saya cuba buat lontong ni bersama sambal kuah kacang sedap. Memang makan sambil lelap-lelap mata lah hahahaha. Lontong oncom sambal kacang Lontong oncom sambal kacang.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have lontong bersama sambal kacang #phopbylinimohd #menuberbuka using 17 ingredients and 5 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Lontong bersama sambal kacang

#phopbylinimohd #menuberbuka:

 1. Prepare Bahan kuah Lodeh
 2. Get 6 tangkai kacang panjang dipatahkan
 3. Prepare 2 keping fucuk potong dan rendam hingga lembut
 4. Sediakan 1 batang lobak merah
 5. Prepare 1 biji bawang besar
 6. Prepare 3 keping tempe - dipotong kiub
 7. Sediakan 300 g udang
 8. Ambil 800 ml santan Air jika perlu
 9. Ambil 2 cekak soo hoon - dipotong dan dibersihkan
 10. Prepare 1/2 biji betik muda dihiris nipis
 11. Prepare 1 camca teh serbuk kunyit Garam dan gula secukup rasa
 12. Prepare Bahan sambal kacang
 13. Sediakan 10 tangkai cili kering
 14. Sediakan 2 genggam kacang tanah
 15. Prepare 2 biji bawang kecik
 16. Sediakan 1 sudu udang kering
 17. Ambil Nasi himpit segera 2 kapit

Untuk hari raya kali ini ita sediakan sambal kacang yang ita hidangkan bersama lontong kering sebagai juadah hidangan di pagi hari lebaran. Sambal dan kuah kacang bolehlah dimasak pada malam raya kerana ia tidak menggunakan santan dan tidak cepat basi. Namun bolehlah menumis sambal lebih lama supaya cili lebih enak dan tahan lama. Pastikan sambal dan kuah kacang cukup lengkap rasanya.

Cara-cara untuk memasak Lontong bersama sambal kacang

#phopbylinimohd #menuberbuka:

 1. Msukkan semua sayur yang sudah dipotong, fucuk dan soo hoon ke dalam periuk dan masukkan juga santan beserta air sedikit. Masak dengan api perlahan
 2. Apabila dah menggelegak masukkan udang, serbuk kunyit dan garam serta bahan perasa. Siap untuk kuah lodeh.
 3. Untuk sambal kacang, goreng dahulu cili kering dengan sedikit minyak dengan api yang perlahan. Dah kuning angkat cili kering tersebut. Kemudian goreng pula kacang tanah sampai kekuningan dengan minyak tadi.
 4. Blender kering satu persatu cili kering dan kacang tanah. Sudah blender, boleh tumiskan bawang kecil, setelah itu masukkan cili kering yg diblender dan akhir sekali masukkan kacang tanah yang sudah diblender juga. Masukkan sedikit air asam jawa, garam dan gula. Siap kuah kacang.
 5. Nasi himpit segera 2 bungkus direbus ikut arahan yang diberi dibelakang bungkusannya. Siap untuk dihidang

Namun bolehlah menumis sambal lebih lama supaya cili lebih enak dan tahan lama. Pastikan sambal dan kuah kacang cukup lengkap rasanya. Siapkan piring saji, lalu susun sate diatasnya, siram dengan bumbu sambal kacang dan kecap manis. Sajikan bersama potongan lontong atau nasi, acar bawang cabe timun, taburan bawang goreng dan kucuran jeruk limau. Bagaimana, tidak sulitkan resep sate ayam Madura ini.

So that’s going to wrap it up for this exceptional food lontong bersama sambal kacang #phopbylinimohd #menuberbuka recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.