Apam Balik
Apam Balik

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Apam Balik Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook apam balik using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Apam Balik:
 1. Get Bahan Apam:
 2. Sediakan 2 cawan tepung gandum
 3. Sediakan 1 cawan gula (jika kurang suka manis boleh kurangkan)
 4. Get 1 cawan air
 5. Get 1 sudu teh serbuk penaik
 6. Prepare 1 sudu teh soda bikarbonat
 7. Sediakan 1 biji telur
 8. Sediakan Bahan Inti :
 9. Ambil 1/2 cawan sweet corn
 10. Ambil 1/2 cawan kacang tanah tumbuk
 11. Get 1/2 cawan gula
Penyediaan untuk memasak Apam Balik:
 1. Masukkan ke semua Bahan Apam ke dalam blender.
 2. Kisar sehingga semua sebati dan kembang. Rehatkan adunan seketika dalam 5-10minit. (Saya rehatkan hampir 30minit jugakšŸ¤­)
 3. Gunakan kuali non stick. Letakkan adunan tepung pada kuali tersebut dan leperkan. Letak jagung, gula dan kacang tanah. Masak sehingga adunan tepung garing (guna api perlahan). Ulangi langkah ini sehingga adunan tepung habis.
 4. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food apam balik recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.