Lontong Pagi Raya
Lontong Pagi Raya

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Lontong Pagi Raya Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Resipi sedap dan mudah untuk Lontong Pagi Raya. Diolah dari resipi yang dikongsi acu. Paling enak digandingkan dengan sambal geragau, kuah kacang atau serunding ikan. Lontong Pagi Raya ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu.

To get started with this recipe, we have to first prepare a few components. You can cook lontong pagi raya using 12 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Lontong Pagi Raya:
 1. Get 1 labu Bawang putih
 2. Sediakan 2 ulas Kunyit hidup saiz besar
 3. Ambil 1-2 genggam Udang kering
 4. Prepare 0.5 kg udang hidup jika mahu
 5. Sediakan 3 batang Serai
 6. Sediakan 2 batang Carrots
 7. Sediakan 1 kg Santan
 8. Ambil 2 pek Tempe dalam plastik
 9. Get 4 biji Tauhu
 10. Ambil 2 genggam Kacang buncis yg dihiris
 11. Prepare Sedikit Suhun
 12. Get Sekeping besar Fucuk

Ada orang mengatakan Lontong dan Kuah Lodeh tidak patut dihidangkan di hari raya, tapi bagi Che Nom selera masing-masing yang mungkin juga berlainan tempat adalah tidak sama. Walau apa pun, lontong ni adalah makanan kegemaran Che Nom kerana ada banyak bahan sayuran dalam kuahnya, yang juga. Sudah tentu golongan wanita paling sibuk di dapur untuk menyiapkan beberapa hidangan raya. Tak kurang juga, ada yang masih blur memikirkan kelainan juadah untuk dimasak pada raya tahun ini.

Penyediaan untuk memasak Lontong Pagi Raya:
 1. Tempe dihiris tebal dan digoreng. Tauhu goreng dahulu baru di hiris tebal.
 2. Tumbuk bawang putih, kunyit hidup dan udang kering. Tumis dengan serai yang diketuk dan carrots yg sudah dipotong panjang dan tebal.
 3. Setelah carrots sedikit lembut, masukkan santan dan perasa kan dengan garam dan gula. Biarkan sedikit mendidih, kemudian masukkan tempe dan tauhu.
 4. Biarkan mendidih lagi baru masukkan sayuran lain beserta fucuk dan suhun.
 5. Biarkan seketika dan rasa sebelum ditutup api.
 6. Lontong sedap dimakan dengan sambal geragau atau sambal bilis atau kuah kacang pekat. Telur rebus optional. Serunding ikan juga sedap. Kombo nyaman! 😍

Sudah tentu golongan wanita paling sibuk di dapur untuk menyiapkan beberapa hidangan raya. Tak kurang juga, ada yang masih blur memikirkan kelainan juadah untuk dimasak pada raya tahun ini. Takpun, ingin menambah satu, dua menu baru di pagi raya nanti. Jangan pening kepala, di sini kami kongsikan resepi lontong yang confirm sedap untuk. Sudah tentu golongan wanita paling sibuk di dapur untuk menyiapkan beberapa hidangan raya.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food lontong pagi raya recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.