Lontong kuah lodeh
Lontong kuah lodeh

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Lontong kuah lodeh Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Kuah lodeh atau kuah lontong yang sedap, mestilah cukup lemaknya. Juga kali ini saya membuat sedikit kelainan dengan saya memasak lama bahan kisar dengan air sahaja sehingga ianya benar benar masak. Kalau dulu saya terus memasaknya dengan santan cair. Lagi pulak, sementara bahan kisar dimasak atas dapur, saya bolehlah menyiang sayuran dan lain.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have lontong kuah lodeh using 29 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Lontong kuah lodeh:
 1. Prepare Nasi impit direbus siap
 2. Get Sedikit serbuk kunyit
 3. Prepare 1 kotak santan KARA
 4. Prepare Asam keping 2 keping
 5. Sediakan Garam dan serbuk perasa
 6. Sediakan 2 batang serai diketuk
 7. Get Bahan kisar
 8. Prepare 2 biji bawang besar
 9. Ambil 2 ulas bawang putih
 10. Ambil 1 inci halia
 11. Prepare 1 inci lengkuas
 12. Ambil Sedikit udang kering
 13. Ambil Sayur-sayuran serba sikit dipotong siap
 14. Prepare Karot
 15. Prepare Kobis
 16. Sediakan Kacang panjang
 17. Sediakan Sengkuang
 18. Get Tempe
 19. Sediakan Suun Fucuk direndam
 20. Ambil Sedikit udang segar
 21. Get Untuk sambal bilis
 22. Prepare 1 genggam ikan bilis dibasuh bersih
 23. Get Cili kering kisar ikut pedas
 24. Prepare Sedikit minyak
 25. Prepare Garam,gula dan serbuk perasa
 26. Get Bahan kisar
 27. Ambil 1 biji bawang besar
 28. Get Sedikit belacan
 29. Get Sedikit asam jawa

Pekena dengan sambal dia sekali, memang layan! Ini resepi lontong yang mudah dan lazat yang dikongsikan oleh Puan Nor Hazwani Mohd Zain. Resepi […] Resepi Lontong dan Kuah Lodeh. Lontong merupakan makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus setelah dibungkus dengan daun pisang.

Penyediaan untuk memasak Lontong kuah lodeh:
 1. Tumis serai dan bahan kisar.Masuk serbuk kunyit.Kacau rata.masak hingga sedikit pekat.
 2. Bila sudah pekat.Masuk santan dan air secukupnya.Masuk karot dan sengkuang.
 3. Masuk asam keping dan fucuk.Masak hingga mendidih semuanya.Bila sudah mendidih,masuk pula kacang panjang,kobis,tempe dan suun.Biar mendidih.
 4. Sudah mendidih,masukkan udang,perasakan garam dan serbuk perasa.Biar mendidih seketika.Kuah biar lebih kerana bila sejuk kuah akan menjadi pekat semula.
 5. Kuah lodeh siap sudah.
 6. Buat sambal bilis pula.Tumis cili kering kisar,masukkan bahan kisar.Tumis hingga pecah minyak.Masukkan ikan bilis,sedikit asam jawa dan sedikit air.Perasakan garam gula semuanya.Masak hingga sedikit kering.Siap.
 7. Siap semuanya.Sedia dinikmati tak kira masa.Selamat mencuba.

Resepi […] Resepi Lontong dan Kuah Lodeh. Lontong merupakan makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus setelah dibungkus dengan daun pisang. Lontong lazimnya disajikan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Biarpun hidangan ini hampir sama dengan ketupat, lontong. Hidangan lontong dan kuah lodeh sering menjadi pilihan bagi menu sarapan mahupun hidangan di Hari Raya.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food lontong kuah lodeh recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.