Pulut kuning
Pulut kuning

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

Pulut kuning Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few components. You can cook pulut kuning using 5 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut kuning:
 1. Sediakan 500 gram beras pulut
 2. Get Santan
 3. Ambil Garam secubit
 4. Ambil Kunyit
 5. Prepare Air

Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu.

Cara-cara untuk memasak Pulut kuning:
 1. Bersihkan pulut dan rendam kan beras pulut semalaman bersama air,kunyit serbuk dan asam keping sedikit
 2. Toskan air dan masukkan dlm loyang beras pulut td..
 3. Didihkan air dalam periuk dan kukuskan pulut selama 30-45minit
 4. Bila da masak,angkat pulut dan gaulkan dengan santan dan garam hingga sekata.jangan terlebih isi santan takut nanti,pulut akan menjadi lembik
 5. Masukkan kembali pulut ke dalam periuk kukusan td untuk di kukus selama 10minit
 6. Siap dan boleh dihidangkan😄

Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu. Memang banyak kegunaan pulut kuning pada masyarakat kita kan. Antara lauk yang boleh anda sediakan untuk pulut ini banyak. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak.

So that is going to wrap it up for this special food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.