Kerabu Ceker dan Suhun
Kerabu Ceker dan Suhun

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Kerabu Ceker dan Suhun Zieta Ali. Dalam rumah ni semua penggemar kaki ayam. Kerabu Ceker dan Suhun ketul gm ceker (kaki ayam) • biji cili padi hijau dihiris • biji cili merah dihiris • btg serai dihiris halus • biji limau nipis di ambil jus nya • sudu sos ikan • suhun dicelur (timbang masa kering) • tangkai daun sop atau daun ketumbar • sdk gula perang Kerabu Ceker dan Suhun. Dalam rumah ni semua penggemar kaki ayam.

Kerabu Ceker dan Suhun Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few components. You can cook kerabu ceker dan suhun using 9 ingredients and 3 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Kerabu Ceker dan Suhun:
 1. Sediakan 15 ketul gm ceker (kaki ayam)
 2. Get 5 biji cili padi hijau dihiris
 3. Prepare 1 biji cili merah dihiris
 4. Sediakan 1 btg serai dihiris halus
 5. Get 2 biji limau nipis di ambil jus nya
 6. Sediakan 3,4 sudu sos ikan
 7. Sediakan 20 gm suhun dicelur (timbang masa kering)
 8. Prepare 2,3 tangkai daun sop atau daun ketumbar
 9. Sediakan 1 sdk gula perang

Boleh pilih salah satu, salah dua atau kesemuanya dalam kerabu korang) Satukan sayuran, suhun dan udang di dalam bekas. Masukkan sos ikan, gula dan perah asam limau nipis. Rasakan agar masin, masam dan manis. *Jika suka boleh juga masukkan serai hiris dan kacang tanah yang disangrai. Kerabu suun dan sotong ini memang sudah dikenali dan digemari ramai.

Cara-cara untuk memasak Kerabu Ceker dan Suhun:
 1. Rebus kaki ayam bersama sedikit garam hingga empuk.
 2. Masukkan dan campurkan kesemua bahan2 hirisan ke dlm mangkuk.Tuangkan sos ikan dan gula.Kaki ayam yg telah direbus tadi di toskan didlm penapis hingga benar2 kering air nya supaya kerabu tak berair.
 3. Masukkan kaki ayam ke dlm mangkuk bahan2 yg dihiris tadi.Celur suhun dgn air panas kemudian gaulkn bersama kerabu tadi.Perahkan limau nipis dan taburkn daun sop atau daun ketumbar.

Rasakan agar masin, masam dan manis. *Jika suka boleh juga masukkan serai hiris dan kacang tanah yang disangrai. Kerabu suun dan sotong ini memang sudah dikenali dan digemari ramai. Rasanya yang pedas dan masam akan memikat selera sesiap sahaja. Namun, kerabu suun dan sotong ni agak susah nak 'menjadi' kalau teknik atau bahan-bahan tu tak cukup kerana khuatir bau hanyir sotong tu akan memotong selera anda. Oleh itu, kena cuba resipi yang tertera ini.

So that is going to wrap it up with this exceptional food kerabu ceker dan suhun recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.