Pulut kuning
Pulut kuning

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

Pulut kuning Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan selesa di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can have pulut kuning using 13 ingredients and 11 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut kuning:
 1. Ambil 1 kg beras pulut (pulut susu)
 2. Ambil Rendaman beras pulut
 3. Sediakan 1 sb serbuk kunyit
 4. Sediakan 1/2 sb air kapur
 5. Sediakan 1 keping asam keping
 6. Get Air untuk merendam
 7. Sediakan Bahan kukus pulut
 8. Sediakan 1 kotak santan KARA (200ml)
 9. Sediakan 1 kotak air (200ml)
 10. Get 5 sb gula
 11. Ambil 1 st garam
 12. Prepare 3 sb minyak masak/minyak sayur
 13. Ambil 3 helai daun pandan

See more ideas about food, food art, indonesian food. Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu.

Cara-cara untuk memasak Pulut kuning:
 1. Basuh beras pulut. Rendam beras pulut bersama bahan rendaman selama semalaman.
 2. Buang air rendaman. Bilas beras pulut dengan air.
 3. Masukkan daun pandan dalam air kukusan. Panaskan pengukus. Siap laaa..satu rumah bau daun pandan..(Lupa nak amik gambo awal2, ada pulut dah jatuh sikit dlm air)
 4. Masukkan beras pulut ke dalam pengukus yg telah dipanaskan. Kukus selama 20 minit.
 5. Sediakan bancuhan santan. Campur semua bahan, kacau rata.
 6. Optional: Masak bancuhan santan sehingga mula didih sahaja,bukan pecah minyak pula yeaa.. untuk pulut tahan lama.
 7. Keluarkan pulut ke dalam besen berdasar agak luas.
 8. Tuangkan bancuhan santan sedikit demi sedikit dan gaul rata. Ulang pada keseluruhan pulut ketika pulut masih panas. (istilah Uchu guna; arong santan) Pulut kuning1. Kukus semula pulut selama 15 minit lagi.
 9. Tips: uchu tambahkan minyak masak dlm bancuhan santan sebab kalau guna santan kotak sahaja, biasanya hasil pulut tak berapa berkilat.
 10. Kalau nak cepat, Uchu masak dlm pressure cooker: https://cookpad.com/my/recipes/12680892-pulut-kuning-kerutuk-ayam?invite_token=DdnDH75Us5Q2zuG9CMMnc4dG&shared_at=1605669782

Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu. Memang banyak kegunaan pulut kuning pada masyarakat kita kan. Antara lauk yang boleh anda sediakan untuk pulut ini banyak. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak.

So that is going to wrap it up for this special food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.