Pulut kuning
Pulut kuning

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

Pulut kuning Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya dengan luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang indah terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can cook pulut kuning using 6 ingredients and 3 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut kuning:
  1. Prepare 1 . Pulut susu (2 cawan)
  2. Get 2 . Santan (1 cawan)
  3. Get 3 . Air (1 cawan)
  4. Ambil 4 . Garam (setengah sudu besar)
  5. Ambil 5 . Gula (1 sudu kecil)
  6. Ambil 6 . Daun pandan

They are usually wrapped in banana leaves. Asian DessertsAsian DishesGlutinous RiceFoodAsian CuisineAsian CookingAsian SnacksAsian RecipesMalaysian Dessert Pulut Inti (Glutinous Rice with Sweet Coconut Topping) Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu.

Penyediaan untuk memasak Pulut kuning:
  1. Rendam pulut bersama sedikit serbuk kunyit, asam keping & minyak selama 10 minit.
  2. Kukus dalam 15 minit. Lepas itu campurkan santan, air, garam & gula.
  3. Kukus lagi 15 minit & pulut sudap lembut boleh tutup api & hidangkan. Senang kan 😊. Boleh di makan bersama rendang, sambal & ikan masin memang sedap.

Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu. Memang banyak kegunaan pulut kuning pada masyarakat kita kan. Antara lauk yang boleh anda sediakan untuk pulut ini banyak. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak.

So that’s going to wrap this up for this exceptional food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.