💛Pulut Kuning
💛Pulut Kuning

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

💛Pulut Kuning Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi rasa kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning is a classic, traditional Malay dish.

To get started with this particular recipe, we must first prepare a few ingredients. You can cook 💛pulut kuning using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan 💛Pulut Kuning:
 1. Get Pulut
 2. Get 1 cawan beras pulut (cap rambutan)
 3. Get 1 keping asam
 4. Ambil 2 sudu teh serbuk kunyit @2titik pewarna kuning
 5. Get 1 sudu makan gula
 6. Get Santan
 7. Prepare 1/2 cawan santan kotak
 8. Prepare 1 sudu makan air
 9. Ambil 1 sudu makan minyak masak
 10. Prepare 1 sudu teh garam
 11. Get 3 helai daun pandan (masukkan ke dalam air kukusan)

Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin. Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, saya menjadi teringin untuk membuatnya. Jadi lebih jimat jika dibuat sendiri.

Penyediaan untuk memasak 💛Pulut Kuning:
 1. Cuci bersih beras pulut rendam 3jam @ semalaman bersama asam keping (gandakan bahan untuk jamuan ramai)
 2. Panaskan kukusan sehingga mendidih,masukkan beras pulut (tapis&toskan) buat lubang-lubang kecil supaya wap mengalir keseluruh kukusan,kukus sehingga separuh masak
 3. Menunggu pulut masak,boleh masak santan,masukkan semua bahan biarkan santan sedikit memekat
 4. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam mangkuk arung/gaul dan masukkan gula gaul lagi
 5. Masukkan santan yang telah masak tadi gaulkan sekali sehingga gula hancur
 6. Bila semua dah rata,boleh biarkan sejuk masukkan ke dalam mangkuk terbuka supaya pulut tak lembik

Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, saya menjadi teringin untuk membuatnya. Jadi lebih jimat jika dibuat sendiri. Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Cara paling mudah memasak pulut kuning.

So that is going to wrap it up with this exceptional food 💛pulut kuning recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.