Pulut Kuning
Pulut Kuning

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Pulut Kuning Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mereguk kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

To get started with this recipe, we have to first prepare a few components. You can have pulut kuning using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut Kuning:
 1. Sediakan Pulut
 2. Prepare 1 cawan beras pulut susu (Jasmine)
 3. Prepare 1 asam keping
 4. Ambil 2 tsp serbuk kunyit (sy guna Baba's)
 5. Get Santan
 6. Prepare 1/2 cawan santan kotak
 7. Sediakan 1 tbs air
 8. Prepare 1 tbs minyak masak
 9. Prepare 1 tsp garam
 10. Prepare 1/2 tsp gula
 11. Sediakan Daun Pandan

Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak. Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni.

Cara-cara untuk memasak Pulut Kuning:
 1. Cuci bersih pulut. Rendam pulut 30 minit - 1 jam sahaja. Kacau sekali sekala. Kalau pulut biasa kena rendam semalaman.
 2. Bilas sekadarnya utk buang hampas serbuk kunyit yg tertinggal. Masuk ke dalam loyang. Kukus 10 - 15 minit minit sahaja bila air dah menggelegak. Nota = Panaskan pengukus terlebih dulu dengan daun pandan di dalamnya. Api besar.
 3. Bancuh bahan santan dan gaul kan dengan pulut separuh masak tadi (masa ni rasakan bancuhan kalau nak pastikan rasa masin nya kurang atau lebih). Selepas digaul pulut akan kelihatan basah2 tapi tak bergenang santan nya. Kukus semula selama 10 - 15 minit. Api besar.
 4. Nota = Kalau santan bergenang2 pulut akan jadi benyek tak berbutir walaupun dah sejuk.
 5. Bila dah suam / sejuk pulut akan kelihatan elok kuning berkilat dan tak benyek lembik.

Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak. Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni. Sesekali teringin nak makan bersama rendang, macam tak berbaloi untuk tempah. Jadi jom belajar masak Pulut Kuning ikut resipi yang dikongsi oleh saudari Zara Lyana ni. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu.

So that’s going to wrap it up for this special food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.