Pulut kuning
Pulut kuning

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Pulut kuning Adakah istilah seperti makanan selesa? Makanan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan dengan disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat anda tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few components. You can cook pulut kuning using 5 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut kuning:
  1. Prepare 1 kg beras pulut
  2. Prepare 250 ml santan
  3. Prepare serbuk kunyit
  4. Get 1 cawan air suam
  5. Sediakan 1 sudu kecik garam

Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, saya menjadi teringin untuk membuatnya. Jadi lebih jimat jika dibuat sendiri. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak. Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni.

Cara-cara untuk memasak Pulut kuning:
  1. Bahan yang perlu kita sediakan, rendam kan beras pulut tu semalaman dulu sebelum kukus
  2. Tekan kan pulut yang telah direndam tu
  3. Buat kan bulat di bahagian tengah tu dan letak daun pandan kukus selama 45minit kemudian baru curahkan santan dan garam dan gaulkan ia sebati
  4. Taraa dah siap selamat di hidang bersama sambal bilis

Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak. Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni. Sesekali teringin nak makan bersama rendang, macam tak berbaloi untuk tempah. Jadi jom belajar masak Pulut Kuning ikut resipi yang dikongsi oleh saudari Zara Lyana ni. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak.

So that’s going to wrap this up with this exceptional food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.