Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan)
Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan)

Santapan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu saja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mereguk cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) Layla Rasmina. CARA MASAK PULUT KUNING SEDAP GUNA PERIUK KUKUSAN. Bersihkan beras pulut dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan air. Bersihkan beras pulut dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan air.

Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan) Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup mandung sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have pulut kuning secukup rasa (sukatan cawan) using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan):
  1. Ambil 2 cawan beras pulut
  2. Ambil 1 cawan santan
  3. Get 1 cawan air
  4. Sediakan 4 sudu teh garam halus
  5. Sediakan Pewarna kuning / serbuk kunyit
  6. Get Daun pandan

Memang mudah ikut terutamanya bagi yang baru pertama kali nak cuba. E hh, tiba-tiba rasa nak makan pulut kuning dengan sambal tumis. Jumaat lepas bila husband keluar beli barang dah listkan sekali beli beras pulut susu. So anytime nak masak pulut nanti senang.

Penyediaan untuk memasak Pulut Kuning secukup Rasa (Sukatan Cawan):
  1. Rendam beras pulut 1 jam dengan air kunyit atau pewarna kuning. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, masukkan santan, air, garam.. kacau sampai garam hancur. Ketepikan.
  3. Selepas 1 jam, toskan beras pulut tadi.. masukkan ke loyang.. dan masukkan bahan2 santan tadi dan kacau. Tambah sedikit daun pandan agar wangi.
  4. Panaskan pengukus selama 10 minit.. da panas bolehlah kukus selama 45 minit. Atau sampai masak. Setiap 25 minit kacau pulut agar santan sebati.. siap

Jumaat lepas bila husband keluar beli barang dah listkan sekali beli beras pulut susu. So anytime nak masak pulut nanti senang. Semalam lah baru nak memasak pulutnya pun. Tukar selera pulak nasi kepada pulut. Lagipun dah lama tak makan pulut kuning kan.

So that is going to wrap it up with this exceptional food pulut kuning secukup rasa (sukatan cawan) recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.