Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19
Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti kamu akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19 Makanan selesa di rumah mungkin termasuk sup ayam sayur, kentang tumbuk dengan daging asap & bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan leluasa di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dibanding baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang bagus terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this recipe, we must prepare a few ingredients. You can have pulut kuning #phopbylinimohd #batch19 using 6 ingredients and 5 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19:
 1. Ambil 1 kg pulut
 2. Get 500 ml santan segar
 3. Sediakan 200 ml air
 4. Ambil Garam secukup rasa
 5. Ambil 2 sudu
 6. Get 2 tbsp pewarna kuning telur

Bila melihat Pulut Kuning yang dijual oleh Zarina Zainuddin, saya menjadi teringin untuk membuatnya. Jadi lebih jimat jika dibuat sendiri. See more ideas about Food, Asian recipes, Glutinous rice. Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact.

Cara-cara untuk memasak Pulut Kuning #phopByLiniMohd #batch19:
 1. Rendam pulut bersama pewarna kuning 1-2jam sebelum masak.
 2. Kukus pulut sehingga masak. Tidak perlu masukkan air.
 3. Campurkan santan dan air bersama garam dan masak sehingga mendidih, dengan api perlahan 10-15minit supaya santan benar2 masak untuk elakkan pulut mudah basi.
 4. Campurkan santan ke dalam pulut yang telah dikukus sedikit demi sedikit dan gaul sebati. Tidak perlu habiskan santan jika pulut telah sebati bersama santan. Campur kan sewaktu kedua bahan masih panas ya.
 5. Perap seketika untuk santan benar2 meresap ke dalam pulut.

See more ideas about Food, Asian recipes, Glutinous rice. Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak. Namun tak ramai yang mahir dalam memasak hidangan ni.

So that is going to wrap it up for this exceptional food pulut kuning #phopbylinimohd #batch19 recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.