Pulut Kuning
Pulut Kuning

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan padat kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

Pulut Kuning Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap serta bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan yang disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan dengan sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Dari baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur adalah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To get started with this particular recipe, we have to prepare a few components. You can cook pulut kuning using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut Kuning:
  1. Get 3 cawan pulut
  2. Sediakan 1 keping asam jawa
  3. Prepare 1 sudu kecil serbuk kunyit
  4. Sediakan 1 sudu besar minyak kelapa dara
  5. Prepare 1 sudu besar garam bukit
  6. Ambil 1 1/2 cawan susu cair

See more ideas about food, food art, indonesian food. Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pun begitu, pulut kuning sebenarnya cepat basi kerana bahan pembuatan terdiri daripada santan.

Penyediaan untuk memasak Pulut Kuning:
  1. Cuci pulut lalu masukkan asam keping, serbuk kunyit dan air yang menghapuskan paras pulut lalu kacau rata. Rendamkan semalaman.
  2. Cuci pulut sekali air saja dan masukkan dalam kukus lalu curahkan minyak kelapa dara. Kukuskan selama 1 jam. Cucukkan dengan senduk kayu kalau tak melekat tandanya pulut sudah masak. Taburkan garam bukit atas pulut lalu digaul rata.
  3. Masukkan pulut dalam mangkuk lalu curahkan susu cair dan digaul sebati.
  4. Pulut siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba guys 😍

Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pun begitu, pulut kuning sebenarnya cepat basi kerana bahan pembuatan terdiri daripada santan. Bagi yang inginkan pulut kuning bertahan lama, boleh ikuti resipi ini. Fav saya musim raya ni buat pulut kuning dengan rendang dan sambal ikan bilis. Honestly pulut ni saya dah biasa buat.so saya just main campak-campak je.

So that is going to wrap this up for this exceptional food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan dalam atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.