Pulut Kuning
Pulut Kuning

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan rasa cinta mereka melalui hidangan yang tersebut masak dan kek yang mereka bakar.

Be the first to review this recipe. Use this rice with Rendang or chicken curry. This is for an electric rice cooker. Pulut kuning, or steamed turmeric glutinous rice, is one of my favorite traditional Malay dishes.

Pulut Kuning Makanan selesa dalam rumah mungkin termasuk sup ayam daun, kentang tumbuk dengan daging asap dan bawang, ayam goreng renyah dengan kuah, dan gelatin. Terdapat banyak makanan lega di luar sana dan makanan dengan disebutkan sebelumnya adalah beberapa hidangan yang sering dimasak di rumah. Sup ayam sayur paling sesuai ketika bersalji. Daripada baunya yang indah hingga rasanya yang luar biasa, sup ayam sayur ialah salah satu makanan keselesaan yang menawan terutama pada hari-hari sejuk.

To begin with this recipe, we have to first prepare a few components. You can have pulut kuning using 6 ingredients and 7 steps. Here is how you can achieve it.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut Kuning:
 1. Prepare 1 kg pulut
 2. Prepare 1 sudu besar kunyit serbuk
 3. Ambil 1 1/2 sudu besar garam
 4. Sediakan 500 g santan
 5. Prepare 1-2 keping asam keping
 6. Sediakan Air

They are usually wrapped in banana leaves. Asian DessertsAsian DishesGlutinous RiceFoodAsian CuisineAsian CookingAsian SnacksAsian RecipesMalaysian Dessert Pulut Inti (Glutinous Rice with Sweet Coconut Topping) Saya memang obsess dengan pulut kuning ni, saya pantang dengar orang yang pandai menyediakan pulut kuning, pasti saya contact. Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu.

Cara-cara untuk memasak Pulut Kuning:
 1. Basuh pulut bersih-bersih.Rendam pulut dengan kunyit serbuk dan asam keping.rendam 4jam atau lebih.
 2. Buang air.Asam keping pun di buang.
 3. Masukkan pulut kedalam periuk kukus.Buat lubang supaya wap air mudah masuk dan pulut cepat masak.
 4. Kukus lebih kurang 20minit.Separuh Masak.pic tidak jelas sebab wap panas.
 5. Santan di tambah dengan garam dan kacau sehingga sebatu.Gaulkan pulut yg separuh masak tadi dengan santan.Apabila pulut dan santan sudah sebati kukus sekali lagi sehingga masak.lbh kurang 20minit lg.
 6. Apabila sudah masak gembur2kan pulut tersebut dan padam api.
 7. Selepas itu boleh lah dihidangkan.Selamat menjamu selera dan Selamat Mencuba.

Itulah arwah Bonda dulu pandai buat pulut kuning tapi masa tu tak endah nak belajar apa lagi nak ke dapur. Pulut kuning berhias cantik memang sesuai sangat untuk dijadikan hantaran orang berkahwin,tanda anak-anak sudah khatam Al-Quran dan disediakan pada majlis-majlis tertentu. Memang banyak kegunaan pulut kuning pada masyarakat kita kan. Antara lauk yang boleh anda sediakan untuk pulut ini banyak. Pulut kuning yang lembut, sedap dan cukup lemaknya memang enak.

So that is going to wrap this up with this special food pulut kuning recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa kamu harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk menghasilkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda.