PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia
PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan maksimum kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang itu masak dan kek yang mereka bakar.

PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia mempunyai daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Resipi sedap dan mudah untuk PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia. Menerima Tempahan Pulut Kuning Udang masak diraja lazat jika dimakan dengan beras wangi atau pulut kuning. Hidangan ini kelihatan seperti sambal udang tetapi mempunyai rasa seakan-akan rendang. Manakala warnanya pula sama seperti masak ungkep iaitu sejenis masakan cara orang Negeri Sembilan.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few components. You can cook pulut kuning d'raja #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia using 4 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Bahan Bahan yang Diperlukan PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia:
  1. Get 500 gm beras pulut/ setengah kilo
  2. Sediakan 2 cwn santan pekat
  3. Get 1 sdk kunyit (boleh adjust sendiri warnanya)
  4. Get 1 sdk garam (sesedap rasa)

Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Ada juga beberapa menu Mimi tak dapat nak rasa sebab perut dah penuh. Menu yang paling Mimi suka mestilah Nasi Kuning D'Raja makan pula dengan Ayam Golek dan Daging Goreng Beriani memang terbaik.

Cara-cara untuk memasak PULUT KUNING D'RAJA #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia:
  1. Bersihkan pulut…kemudian masukkan serbuk kunyit dan sekeping asam keping (Asam keping=supaya warna melekat pada pulut dgn baik)….rendam semalaman…paling sekejab 4-6jam
  2. Setelah di rendam semalaman…bilas air kunyit…kemudian kukus selama 30min…alaskan periuk pengukus dengan daun pisang/daun kunyit jika ada..saya tak ada daun2 tu jadi saya alas dgn kain shj..utk elakkan pulut dari jatuh melalui lubang pengukus…saya lubang2kan pulut supaya cepat masak
  3. Setelah siap kukusan pertama…angkat dan adunkan di dlm bekas lain bersama santan+garam (sesedap rasa)…
  4. Naikkan semula di atas pengukus dan kukus selama 30min lagi sehingga masak (boleh rasa pulut dah masak/lembut)..
  5. Tadaaaa…siap…sedap dihidangkan bersama rendang daging/ayam..tapi saya suka makan bersama sambal bilis…#seleraOrangKgGitew#

Ada juga beberapa menu Mimi tak dapat nak rasa sebab perut dah penuh. Menu yang paling Mimi suka mestilah Nasi Kuning D'Raja makan pula dengan Ayam Golek dan Daging Goreng Beriani memang terbaik. Lepas tu, campur pula dengan Sup Perut Berempah lagi lah bertambah sedap. Semua menu sedap, cukup rasa rempahnya tak lebih tak kurang. Di kawasan Menara Tinjau dan Tambatan D'Raja, Kota Bharu.

So that’s going to wrap it up with this exceptional food pulut kuning d'raja #menuberbuka #phopbylinimohd #cookpadmalaysia recipe. Walaupun beberapa santapan yang disebutkan di atas adalah makanan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda.