Pulut Merdeka (bersantan)
Pulut Merdeka (bersantan)

Makanan sebenar, baik dan lazat selalu disukai oleh banyak orang. Sekiranya anda bertanya apa makanan kegemaran anda, pasti anda akan menjawab makanan yang anda mahukan. Tetapi apa yang membuatkan anda mahukan makanan dan meminta lebih banyak? Adakah ia benar-benar sedap? Ya tentu aja, rasanya enak asalkan dilakukan dengan penuh kasih sayang. Ibu juga menunjukkan mengecap cinta mereka melalui hidangan yang mereka masak dan kek yang mereka bakar.

Pulut Merdeka (bersantan) Adakah istilah seperti makanan selesa? Santapan keselesaan gaya rumah hanyalah makanan yang disediakan di rumah yang memberi mengecap kesejahteraan. Makanan ini pada dasarnya mengandungi gula atau karbohidrat tinggi. Ia memiliki daya tarikan yang tidak dapat kamu tolak. Ia mempunyai ciri-ciri untuk menghilangkan kesan psikologi negatif dan meningkatkan emosi atau perasaan positif.

Bila ada rendang kena ada pulut kuning pulak. Barulah nampak warna-warni kepelbagaian bangsa di Malaysia. Saya olah sedikit resepi akak sebab saya lebih gemar pulut yang bersantan. Bila ada rendang kena ada pulut kuning pulak.

To begin with this particular recipe, we have to prepare a few ingredients. You can cook pulut merdeka (bersantan) using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve that.

Bahan Bahan yang Diperlukan Pulut Merdeka (bersantan):
 1. Get 800 g beras pulut susu
 2. Prepare 1 cawan santan pekat
 3. Get 1 cawan air
 4. Ambil 2 sk garam
 5. Sediakan 4 helai daun pandan disimpul
 6. Ambil 6 kuntum bunga telang
 7. Sediakan 1 sk serbuk kunyit
 8. Sediakan 2 titik pewarna merah

Pulut cikgu pun warna-warni spt jalur gemilang. Merdeka.com - Di Medan ada lemang pulut. Di Banten ada ketan bintul, sementara Yogyakarta punya Kicak. Kalau diperhatikan, sebagian besar kuliner khas Ramadan punya satu kesamaan..

Penyediaan untuk memasak Pulut Merdeka (bersantan):
 1. Basuh pulut dan dibahagi 4 bahagian. Rendam selama 1 jam. 1 - dengan serbuk kunyit. 1 - pewarna merah. 1 - bunga telang. 1- asli
 2. Buang air rendaman dan kukus pulut (dalam bekas berasingan) selama 20 minit.
 3. Satukan santan, air dan garam dalam satu bekas. Kacau sebati dan bahagi kepada 4 bahagian.
 4. Keluarkan pulut. Masukkan campuran santan kepada setiap bahagian pulut. Dan kacau sebati.
 5. Kukus pulut (bersantan) sekali lagi selama 20 minit
 6. Kacau sebati. Dah siap😊

Di Banten ada ketan bintul, sementara Yogyakarta punya Kicak. Kalau diperhatikan, sebagian besar kuliner khas Ramadan punya satu kesamaan.. Jadi, selain nikmat, kuliner bersantan juga punya segudang manfaat. Selama tak berlebihan, rasanya tak ada yang perlu dikhawatirkan dari menu-menu lezat yang cuma. Blog tentang vitamin shaklee, bisnes shaklee, ResV Shaklee, Vivix Shaklee, Tutorial blog, resepi masakan, cara jadi ahli shaklee, tentang kesihatan wah pulut semangat.

So that is going to wrap this up with this exceptional food pulut merdeka (bersantan) recipe. Walaupun beberapa makanan yang disebutkan di atas adalah santapan yang menenangkan jiwa, ingatlah bahawa anda harus makan secara sederhana. Makanan di atas mungkin mengandungi terlalu banyak gula dan terlalu banyak kolesterol. Sentiasa ingat untuk menjaga kesihatan diri dan mengelakkan makanan yang boleh menimbulkan masalah kepada kesihatan anda. Jangan lupa untuk memproduksi pemeriksaan berkala dengan doktor anda.